Читај ми!

Ђаци поново у клупама - како ће се надокнађивати часови и да ли се враћа практична настава

Сви основци и средњошколци у Србији од јутрос су поново у клупама. Помоћник министра просвете за средње образовање Милош Благојевић рекао је за РТС да је сада тренутак да школе врате практичну наставу. Објаснио је да су школску годину продужили за три дана, а да ће се за још два дана упутити допис школама како их могу надокнадити.

После девет дана одмора, сви основци и средњошколци од јутрос су поново у клупама, према одлуци Тима за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа.

Милош Благојевић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, изјавио су се школе, када је реч о моделу наставе, као и родитељи и ђаци, навикли на брзе промене.

Када је реч о деци школског узраста, од 9. до 17. фебруара број оболелих био је 3.200 или 0,42 одсто.

Благојевић објашњава да је реч о подацима Сервиса јавног здравља, а да је према подацима из школа, тај процена нешто већи, односно 0,49 одсто у односу на последњу недељу.

"То није велики број. Дошло је до значајног пада, ако посматрамо период од краја јануара до данас. Управо нас је то и навело да са колегама из Инстутита за јавно здравље Србије 'Др Милан Јовановић Батут', који су чланови тима за школе, донесемо ову одлуку", каже Благојевић.

Говорећи о епидемијским мера које важе за наставнике и ученике, Благојевић каже да је основна мера ношење маске, те да је то обавезно у школама, затим проветравање просторија, редовно чишћење и дезинфекција.

Праксе у школама

Каже да је за средње школе у овом тренутку најважнија практична настава, те да се одвија у мањим групама, као и да је она функционисала и у комбинованом моделу.

"Проблем је био када смо били у онлајн режиму, када смо сугерисали школама да те тренутке искористе за појачавање опште образовних предмета, а када се врате у школе да у организацији рада више потенцирају практичну наставу", објашњава помоћник министра.

Додаје да сада школе треба да се врате практичној настави, као и другим активностима, попут такмичења за ученике.

Говорећи о практичној настави ученика средњих медицинских школа, Благојевић каже да од почетка пандемије оне не могу да наставу изводе у болницима и осталим објектима Министарства здравља, али да су оне "опремљене и спремне" да у кабинетима имају такву врсту наставе.

"Свесни смо и ми да то није на том нивоу као у болницима, али у овом тренутку смо морали да се прилагодимо и самим тим су се и они прилагодили. Поново ћемо се обратити Министарству здравља, да заједничи сагледамо да ли постоји могућност за извођење практичне наставе у болницима", каже Благојевић.

Колико је заражених наставника

Директори школа, у другом полугодишту, говорили су о великом броју заражених наставника и проблемима да нађу замену за уско стручне предмете у средњим школама. Гост Јутарњег програма каже да се проценат заражених наставника креће око један одсто, односно 0,95 одсто, те да је ту и реч о паду оболелих.

"Директори школа су се сналазали на различите начине, у договору са колегама из других школа, у контаку са службом за запошљавање, са свим инстистуцијама које могу да пруже помоћ да се нађе замена за запосленог. Негде је то било успешније, негде мање успешно", указује Благојевић.

Како ће се надокнађивати часови

На питање како ће се надокнађивати часови због продужених распуста, Благојевић објашњава да ће за три дана бити продужена школска година, а да ће се за још два дана упутити допис школама како их могу надокнадити.

"У овој школској години имали смо два распуста који су практично били продужени, јесењи и сретењски. Укупно смо изгубили пет радних дана. Продужили смо календаром школску годину за три дана. За два преостала дана, упутићемо допис школама да их у складу са аутономијом установе надокнаде: да могу држати часове суботом, да могу надокнаду извршити између две смене или сажимањем градива", објашњава Благојевић.

Све европске земље имају непосредну наставу, уз поштовање епидемијских мера, истиче Благојевић, осим Црне Горе и БиХ где је комбиновани модел наставе.

"Очекује нас да на недељном нивоу пратимо и анализирамо ситуацију и да у складу са тим доносимо одлуку. Надамо се да је ово последњи талас који смо имали у овој школској години", закључује помоћника министра просвете за средње образовање Милош Благојевић.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара