Читај ми!

Какве је последице ковид оставио на аутобуски превоз

Пандемија је у протекле две године пореметила свакодневни живот и пословање, па тако и аутобуски саобраћај. Нема путника, нема ни прихода, посебно су угрожени превозници у мањим градовима.

Пре појаве ковида 19 са станице у Зрењанину дневно је у разним правцима широм Србије одлазило стотине аутобуса, а данас десет пута мање.

Мере које су уведене због вируса директно утичу на смањење броја корисника, због чега превозници трпе негативне економске последице.

"Возим аутобус већ 21 годину, превоз путника се преполовио ако није и више. Нема путника, нема. На релацији Зрењанин-Београд је јадно, јадно то изгледа, нема - буде десетак путника", каже возач у "Банат Трансу" Срећко Коларевић.

У зрењанинском "Банат трансу" истичу да би ти губици били и већи да није било прошлогодишње помоћи државе.

"Ми смо добили 600 евра по аутобусу. Шест месеци смо с тим успели да задржимо број запослених, то јест број возача. Као што знате, недостатак возача у Србији је изузетно велики проблем и не знамо како ћемо да га решимо. Да није било те помоћи, ми не бисмо успели да их задржимо", каже Горан Аграмовић, руководилац саобраћаја у "Банат Трансу".

Крушевачко саобраћајно предузеће "Југопревоз" са 500 упослених и возним парком од преко 140 комбија и аутобуса и те како је осетило кризу током протекле две године, као и сва предузећа у Србији.

У протеклом периоду, посебно у месецима када нису радили ни са десет одсто капацитета, приоритети су били одржавање ликвидности, редовна исплата зарада и очување радних места, тако да је без обзира на околности фирма функционисала и испунила све захтеве путника.

"Нисмо стигли приходе из 2019., значи и те какав је утицај у ове две године пандемије, а у задњем периоду ту је и раст цена нафтних деривата на светској берзи. Нормално, то се одразило и код нас. Један податак - пре годину дана цена горива је била 120 динара, а сада је 170 динара по литру за нас, и те како утиче на пословање", каже директор "Југопревоза" Зоран Мишић.

Због свих поменутих проблема са којим су суочени од појаве пандемије, ауто-превозници истичу да се сами неће моћи изборити, па уколико и ове године не добију помоћ државе, наћи ће се у још тежој ситуацији.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара