Читај ми!

Сворцан: Велики притисак нековид пацијената, листе чекања за операције катаракте, колена и кука

За две године епидемије Клиничко-болнички центар Звездара пет пута је био у ковид режиму. У њему је збринуто и лечено преко 9.000 ковид оболелих. Сада нису у црвеној зони и већ два и по месеца збрињавају грађане који имају друге здравствене проблеме. Директор те здравствене установе, професор Петар Сворцан, каже за РТС да сада имају велики притисак нековид пацијената и да су листе чекања за операцију катаракте, али и колена и кука.

Доктор Петар Сворцан истиче да су први пут у ковид режим ушли 1. априла 2020. године, а последњи пут изашли 7. децембра прошле године.

"За то време у нашој установи се лечило преко 9.000 ковид позитивних пацијената", додаје Сворцан.

Истиче да сада примају нековид пацијенте, као и да има оних који се јављају са постковид симптомима.

"Ми то примећујемо у нашим амбулантама, поготову у нашој пулмолошкој амбуланти и кардиолошкој амбуланти. То су доминантно старији пацијенти који нису вакцинисани, који су имали тежу клиничку слику ковида и сада захтевају одређене прегледе и терапију", наводи Сворцан.

Од децембра КБЦ "Звездара" није више у ковид режиму, али сада имају велики притисак нековид пацијената.

"Поготову хронични болсници који нису могли у одређено време да дођу на своје контроле, ту су наравно и акутни пацијенти", каже Сворцан.

Објашњава да су они дежурни 24 сата и да се у КБЦ "Звездара" дневно прегледа око 1.000 људи.

"Специјалистичких редовних прегледа се обави око 850 и 150 пацијената који прођу кроз нашу Хитну службу. Од тога се прими између 70 и 80 пацијената на хоспитално лечење", наводи Сворцан.

Указао је и да је сада око 600 пацијената хоспитализовано у КБЦ "Звезадара".

"Што се тиче листи чекања, то су листе чекања за катаракту, али ми смо и у току ковид режима направили зелену зону где су пацијенти долазили и оперисали катаракту тако да смо ту листу чекања са преко 2.000 пацијената били спустили на око 300. Тренутно имамо 760 пацијената који чекају на операцију катаракте", наглашава Сворцан.

Поред тога, истиче, постоје листе чекања и за операције колена и кука, 160 и 171 пацијент, и око 70 пацијената који чекају на коронарографију.

"То ће у наредних месец дана се значајно смањити. Доминирају пацијенти са акутним стањима и доминантно смо посвећени што се тиче оперативних захвата њима и дневно се уради око 68 операција што мањих што већих", каже Сворцан.

Наглашава да су здравствени радници уморни, али стоички све подносе.

"Две године ово траје, две године се није нормално ишло на годишњи одмор, све је било парцијално. Ја сам веома поносан на све здравствене раднике", додаје Сворцан.

Истиче да су имали проблема са бројем заражених међу запосленима и да је у једном тренутку и 200 њих било на боловању.

"Али тимским радом, добром организацијом успели смо све да превладамо да наши пацијенти нису осетили те недостатке", наглашава Сворцан.

Указао је да имају у плану нову зграду у оквиру болнице у Димитрија Туцовића где ће све клинике и сужбе бити на једном месту. "Тренутно је у процедури израда пројекта и надамо се да ће у наредном периоду то бити решено", додаје Сворцан.

Додао је и да се за ова два и по месеца, колико нису у ковид режиму, родило 156 беба. "Надам се да ће сваким даном бити и све више и то и очекујемо", закључио је Сворцан.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара