Читај ми!

Неке земље ЕУ не признају све вакцине, проверити и да ли је потребан пи-си-ар тест

Туристичке агенције и путници с нестрпљењем чекају реакције на препоруку Европске комисије, којом се смањују ограничења за прелазак преко граница. Прва је реаговала Грчка, па ће вакцинисани моћи тамо да иду без негативног пи-си-ар или антигенског теста. Италија нам је још увек забрањена, а у Мађарску можемо да уђемо и само с пасошем. Директор Јуте саветује путницима да провере и које државе прихватају које вакцине.

У Европској унији од 1. фебруара је почела примена правила којим се дигитални ковид цертификати о вакцинацији прихватају у периоду од девет месеци од комплетирања примарне вакцинације.

Нови модел за путовања, предвиђа да би за улазак у неку земљу требало да буде важан једино епидемијски статус.

Директор Националне асоцијације туристичких агенција (ЈУТА) Александар Сеничић каже да се још ништа није променило и да се чека реакција држава чланица на препоруку Европске комисије.

Прва реакција је и стигла – једна држава од сутра враћа на снагу правила која су важила пре појаве омикрона. 

"У највећем броју случајева, земље ЕУ захтевају, осим потврде о вакцинацији и негативан пи-си-ар или антигенски тест. Грчка од понедељка укида ту обавезу. Надамо се да је то увод у сезону која ће макар личити на претходну", каже Сеничић.

Није важно из које земље путник долази

Према новим правилима, не узима се више у обзир епидемијска ситуација у земљи из које путник долази, већ искључиво појединачни статус путника који улази у земље ЕУ.

"Препорука Европске комисије није обавезујућа, али надамо се да ће бити као прошли пут, када је велики број земаља прихватио препоруку, да не сврставамо земље у црвену, жуту, зелену", навео је Сеничић.

Ковид цертификат је важећи ако није прошло више од 270 дана од примања друге дозе, односно ако је примљена бустер доза.

"Европска комисија је тражила од чланица да нема одреднице важења рока бустер дозе", истакао је Сеничић.

И невакцинисани путници ће моћи да путују, али они ће морати са собом да имају негативан пи-си-ар или негативни антигенски тест. 

У Србији, да бисте имали важећи ковид цертификат, пи-си-ар или антигенски тест мора да се уради у референтним државним лабораторијама.

Где можемо да путујемо без ограничења

Грађани Србије могу без ограничења да путују у БиХ и у Мађарску.

"Оне не захтевају ништа осим пасоша, док све остале имају посебне регулативе", каже Сеничић.

У Италији смо на црвеној листи, тамо не можемо туристички да идемо, већ само да пролазимо кроз транзит. И за то постоји рок – 36 сати.

"Високе су казне ако вас ухвате, тако да нико не треба са тим да се игра. Казне су и до неколико година забране уласка у Италију и ЕУ", напомиње Сеничић.

Каже да је и Бугарска била најавила потпуно затварање за грађане Србије, али се то недавно променило.

За улазак у Немачку и Аустрију довољан је негативан пи-си-ар или антигенски тест, односно потврда да сте прележали ковид. 

Сеничић истиче да постоје ограничења и за вакцинисане, односно да не признају све државе чланице ЕУ све вакцине.

"Већина прихвата синофарм, али велики број земаља не прихвата вакцину ‘спутњик В’. Синофарм, на пример, не прихватају Немачка и Француска, а Аустрија прима синофарм, али не и ‘спутњик В’", објашњава Сеничић и додаје да те податке треба проверавати на дневном нивоу на сајту Министарства спољних послова или Јуте.

Директор Јуте се нада да ће крајем марта имати јасне регулативе за летњу сезону.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара