Читај ми!

У пожаревачкој болници шестина запослених на боловању због ковида

У Општој болници у Пожаревцу, која је надлежна за 250.000 становника Браничевског округа, шестина запослених је на боловању због ковида 19. Зато су морали да реорганизују све распореде и да откажу све што се не сматра хитним.

За 150 запослених у пожаревачкој Општој болници који су позитивни на коронавирус или се лече од последица, празновање је завршено. У још тежем положају су колеге које морају да надокнаде њихово одсуство и брину о 117 пацијената у црвеној и још толико у зеленој зони.

"Мотивише нас када видимо њихов опоравак и када се лепо опораве, њихов одлазак кући. Осмех, њихово хвала. То не може да се опише", каже Биљана Боровић, медицинска сестра.

Систем рада је толико реорганизован да само особље на одељењима трансфузије, онкологије, неонатологије и дијализе није премештано.

"Медицинске сестре раде у три смене по осам сати где једна сестра брине о 10-15 пацијената са средњетешком и тешком клиничком сликом. Захваљујући тимском раду и великом залагању запослених, процес рада у овој установи несметано тече", наглашава Марина Ђоновић, главна сестра болнице.

За разлику од претходног периода, клиничке слике су поново тешке и непредвидиве, па се зависност пацијената од медицинског особља додатно повећала.

"Тај ток лечења је после дуготрајан, исцрпан, који захтева кисеоничку потпору. Подједнак је број и вакцинисаних и невакцинисаних", истиче Данка Петровић, лекар на специјализацији инфективних болести.

Због недостатка људства поново одлажу операције и апелују да пацијенти долазе само ако је неопходно.

"Јер већа је вероватноћа да се неко зарази у болници него код куће, јер и сами видимо да је овај вирус толико мутирао да једноставно нисмо сигурни ко је позитиван и малтене не знате од кога да се чувате", поручује Др Данко Николић, директор Опште болнице Пожаревац.

Број запослених у болници и иначе варира због честог пресељења у иностранство, али током пандемије редовно се и запошљавало, па је све време у радном односу око 950 људи.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара