Читај ми!

Како ће ђаци надокнадити изгубљене часове до краја године

Милан Пашић, помоћника министра за предшколско и основно образовање каже за РТС да је ове недеље смањен броја позитивних ученика у односу на претходну недељу за 10 одсто, или за 0,06 одсто у односу на претходни период. Наводи да ће за три дана школска година бити продужена за све ученике, а да ће за два дана школе донети одлуку како ће је организовати - да ли ће то бити радна субота, продужење часова од 15 минута, једног часа, уз сагласност школске управе.

Милан Пашић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је највећи број новозаражене деце био почетком септембра. "У октобру смо имали пад, што је очекивано. У новембру се очекивао раст, али је дошло до пада бројева, и до краја првог полугодишта имали смо непосредну наставу у свим школама. То је била делта варијанта", рекао је Пашић.

Што се тиче омикрона, Пашић наводи да је прва одлука која је била донета од стране Тима за школе је да у Војводини средњошколци крену проактивно.

"Видели сте да је било 14.000 у општој популацији. Поново је доказано, да школе и отварање школа не утиче на повећање броја у општој популацији. Ове недеље имали смо смањење броја позитивних ученика у односу на претходну недељу за 10 одсто, или за 0,06 одсто у односу на претходни период. Ако знамо да је учешће ученика у општој популацији 12 одсто, само је четири одсто оних који су позитивни", каже Пашић. 

Што се тиче запослених, додаје, тај проценат је негде око четири одсто.

"Далеко је мање од инсинуација које неки износе да је то 10 или 30 одсто. Имали смо 30 одсто основних школа где немате или је само један позитиван ученик, и 37 одсто основних школа где нема или је само један позитиван запослени прошле недеље", нагласио је Пашић.

Напомиње да су директори проналазили разне начине за замене наставника, преко организације замена између школа, људи са бироа, са факултета или повећања часова наставницима који раде у школама.

"Током првог полугодишта указивали смо да се избегавају масовна окупљања, где год се не поштују мере. Апелујемо још једном да се сви још мало суздрже, јер се некако назире крај", додаје Пашић.

До сада је, истиче, било 91 одсто наставе која је организована у школама и седам одсто по комбинованом моделу.

"Сагледавајући јесењи распуст и сретењски распуст, то је укупно пет дана. За три дана школска година ће бити продужена за све ученике, а ова два дана ће школе донети одлуку како ће је организовати - да ли ће то бити радна субота, продужење часова од 15 минута, једног часа, уз сагласност школске управе", казао је Пашић. 

Напомиње да ће се настава за ученике до почетка мини распуста првог циклуса одржавати по првом моделу, док ће ученици од петог до осмог разреда и средњошколци похађати наставу по комбинованом моделу.

У календару је, истиче, за сада планирано да пробни завршни остане 25. и 26. марта, а једино ће бити измена за завршни испит који ће бити померен за 27, 28. и 29. јун.

"Позивамо све ученике осмог разреда и наставнике да реализују припремну наставу у најбољем интересу. Полако нам почињу и такмичења, ученици су имали и додатну наставу. Значајна је и допунска настава која увек може да се искористи", рекао је Пашић.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара