Читај ми!

Замена за одсутног професора у време короне луксуз – где их школе проналазе

Епидемија је само погоршала неке проблеме са којима су се многе школе у Србији суочавале и пре тога. Тешко је било пронаћи професора математике, информатике, страних језика за замену. Сада, када је велики број професора и наставника заражен, пред многим директорима је тежак задатак. У појединим школама им не преостаје ништа друго, него да узму дневник у руке и држе часове.

У Четрнаестој београдској гимназији тренутно је заражено 14 професора. Једва проналазе замене, али у таквој ситуацији то је чак и луксуз који немају све школе.

Борба да ђаци не губе часове је тешка, тврди директорка Марија Милетић, која често и сама одржи неки час математике.

"Тешко је, имајући у виду велики број одсутних колега. Највећи проблем нам је у оквиру стручног већа математике и информатике. Ту је проблем и када нема пандемије, наћи замену. Покушавамо да нађемо апсолвенте, али у већини случајева су замене унутар наше институције", наводи Милетићева.

Пронаћи замену, сада је теже него икада пре, а разлога има неколико: свима је јасна тренутна здравствена ситуација, али неки проблеми у просвети постоје одавно.

Директорка Четрнаесте београдске гимназије објашњава да млади математичари налазе послове који су боље плаћени.

"Велики проблем је што су апсолвенти математике плаћени са четвртим степеном, па им се не исплати да буду ангажовани у настави. С друге стране, то су мање-више замене накратко. Они су у ризику да се заразе, тако да се одбијају кратке замене", указује Милетићева.

Каква је ситуација у основним школама  

Ни у основним школама није много боља ситуација. У Основној школи "Веселин Маслеша" одсутно је седморо наставника и три теткице.

Наташа Духана, школски педагог, објашњава да та школа има боравак за ученике првог и другог разреда, те да нема великих промена: иду у школу сваки дан, одељења су у пуном саставу.

"Уколико се јави проблем боловања учитеља из боравка, сналазимо се: тражимо замене, а уколико не можемо да их нађемо, користимо капацитете школе. Kолеге често остају дуже да би покрили тај недостатак, делимо децу по групама", каже педагошкиња.

Иако никоме није лако деца се, каже она, ипак брзо прилагођавају.

У школама кажу да је генерално тешко наћи замену за професоре страних језика, пре свега енглеског и немачког, као и математике и информатике.

Званичне податке о томе колико је професора и учитеља на боловању, од надлежног министарства, за сада, нисмо добили.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара