Читај ми!

На чекању прегледи код специјалиста, али и код изабраних лекара – како до доктора у време пандемије

Медицинари су исцрпљени, пацијенти углавном имају разумевања, али и потребу и за прегледима који немају везе са ковидом. Ни пре епидемије није увек било лако заказати прегледе у неким државним установама, посебно код ендокринолога, гастроентеролога, нефролога, кардиолога, кажу у Удружењу за заштиту права изабраних доктора опште медицине. Ко може да приушти, запути се у приватне клинике.

Докторка Даница Грујичић са Клинике за неурохирургију КЦС каже да само на њеном одељењу има готово 80 пацијената са тумором на мозгу који чекају на операцију.

"Нама на Неурохирургији раде само две сале, анестетичари су сви у Батајници. Људи су уморни, исцрпљени", каже докторка Грујичић.

На чекању су неретко и прегледи код специјалиста. Пацијенти не могу увек ни код свог изабраног лекара, јер су многи из опште праксе повучени у ковид амбуланте.

Грађани се довијају на разне начине, већина каже да редовне прегледе планирају на време како би могли да их закажу и тада немају проблем да стигну до специјалисте.

"Две недеље ми је требало да дођем до лекара, након тога сам пронашла где ради приватно и отишла сам приватно", каже једна суграђанка.

Пензионерима су прегледи код приватног лекара скупи, кажу, нема прегледа без 5.000 а ако је нешто више болестан и треба му више различитих специјалиста, трошкови часком порасту.

Стари – нови проблем, када у систему не може да се пронађе слободан термин за преглед код специјалисте, лекари пацијента шаљу са папирним упутом.

"Напишемо упут без термина за преглед који, наравно, питање да ли уопште стигну до доктора, да ли прођу баријеру медицинске сестре, пацијента и даље их враћа на домове здравља не би ли заказао термин прегледа који не постоји као могућност. Врло често се дешава да у болницама чак пацијента и не прегледа специјалиста коме је пацијент упућен, него га прегледа неко ко је или на специјализацији или који је клинички лекар", каже докторка Милица Николић Урошевић из Удружења за заштиту права изабраних доктора опште медицине.

Више посла за приватне здравствене установе 

Ко може, иде у приватне здравствене установе. На њихова врата, куца се више него пре епидемије – бележе раст пружених услуга за око 12 одсто.

"Пре свега је велико повећање лабораторијских анализа, радиолошких снимања рендгеном и скенером. У зависности од момента епидемијског таласа, грађани се опредељују да специјалистичке прегледе каридиолошке, интернистичке, пулмолошке и томе слично обављају у приватној праски да би збринули своја хронична стања", наводи докторка Марија Рабреновић из Асоцијације приватних здравствених установа и приватних пракси Србије.

Постоји опција да се прегледате у приватној пракси, платите рачун, а да онда, уколико сте осигурани, од Фонда за здравствено осигурање захтевате рефундирање тих трошкова. Али, пре одласка код приватника, неопходно је да вам државна установа у коју вас је лекар упутио изда потврду с информацијом зашто није могла да вам пружи преглед у року од 30 дана.

Са том потврдом, рачуном из приватне праксе и медицинском документацијом, може се поднети захтев за рефундирање трошкова матичној филијали Фонда.

То се односи на лабораторијске анализе, рендген, ултразвучне и друге прегледе, медицинску рехабилитацију, и друге специјалистичке и дијагностичке прегледе. Изузетак су редовне контроле, анализе потребне за те прегледе и услуге за које су прописане листе чекања.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару