Читај ми!

У Народном фронту поштују антиковид мере, бебе позитивних мајки на посебном одељењу чекају отпуст

Труднице су сада под дуплим стресом: уз неизвесност од порођаја ту је и стрепња од вируса. Како изгледају труднички дани и порођаји у време короне, показује ова прича из ГАК Народни фронт.

Ивана је у понедељак изашла из ковид породилишта у болници Народни фронт и извела свог новорођеног сина. Кроз посебан пролаз, она, њен супруг и беба кренули су кући.

У болницу је дошла пре пет дана и због тога што је била ковид позитивна. Све до изласка из болнице била је смештена са шест жена на специјалном одељењу болнице Народни фронт.

Због правила да се новорођенчад ковид позитивних мајки, уколико нису заражена, не доносе мајци, сина је видела само на порођају па га се, како каже, ужелела.

Наша екипа није смела сасвим да уђе у ковид болницу, али смо пред вратима упознали срећног тату који је једва чекао данашњи дан. Са супругом се претходних дана чуо само телефоном и каже да је, упркос томе што је знала да се налази у рукама најбољих стручњака, била уплашена.

"Сви смо били уплашени, али смо занли да је у сигурним рукама, да је са њом тим експерата, дошла је са пукнутим водењаком, урадили су дијагностику. Знала је да је позитивна", прича отац бебе Петар Златановић.

Многе жене које је коронавирус затекао у другом стању, ових месеци пролазе кроз сличан стрес. Трудноћа се зове друго стање, али са коронавирусом, то је једно додатно измењено стање.

Посебан улаз за особље 

На гинеколошко-акушерском ковид одељењу болнице Народни фронт тренутно се налази шест пацијенткиња, пет порођених и једна трудница. Овде је све подређено безбедности па постоји посебан улаз за пацијенте, посебан за особље.

Наташа Мандић, лекар у Народном фронту, каже да се особље облачи у комплетну опрему на посебном улазу. У делу за ковид позитивне труднице постоји амбуланта, порођајна сала, операциона сала.

При сваком порођају, и у редовном и у ковид породилишту, маске су обавезне, али не и скафандери. Иста су правила и за породиље, лекаре, бабице, медицинске сестре. Амбулантни пацијенти се не тестирају, али им се на улазу у болницу мери температура и контролише здравствено стање. Ако постоји сумња на ковид, пацијент ће бити тестиран на лицу места.

Свака жена која долази на болничко лечење мора имати негативан антигенски или пи-си-ар тест. Када су у питању пацијенткиње које нису позитивне, а на клиници остају дуже од седам дана, једном недељно ради им се брзи антигенски тест. Tрудници Наташи Филиповић рађен је и пи-си-ар тест.

Само једна беба била је позитивна на рођењу 

Већина беба која се роди у ковид породилишту није заражена. Од отварања овог одељења до данас било је 185 порођаја, а само једна беба је била заражена.

"Беба по порођају буде прихваћена од стране неонатолога. Беба се у инкубатору пребаци у дечији бокс, тамо се тестира и остаје код педијатара до отпуста из болнице", истиче др Наташа Мандић.

Бебе нити хоће, нити могу да бирају када ће доћи на свет. За све оне које су се родиле претходне године или тек треба да угледају свет, можемо рећи да долазе у породилишта која у ненормалним условима сасвим нормално функционишу.

Будуће маме ће увек страховати, али стрепњу треба смањити на најмању могућу меру јер се у београдским породилиштима све безбедносне процедуре поштују.

Таква искуства ће поделити са својим пријатељима и новопечени мама и тата, Ивана и Петар, који су са својим сином Павлом, у време када је на РТС-у објављена ова прича, верујемо, први пут уживали у заједничком поподневу.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару