Читај ми!

Услов за присуство практичној настави на Медицинском факултету у Београду – поштовање свих мера

У време епидемије коронавируса, почела је још једна школска академска година. Свим факултетима јединствена је комбинована настава. А да би практичну наставу спроводили како треба, Наставно-научно веће Медицинског факултета у Београду одлучило је да и наставници и сарадници и студенти морају да поштују и спроводе неопходне преветивно-епидемиолошке мере.

Ове године Медицински факултет у Београду уписало је 608 студената, а пријемни испит полагало је двоструко више. Дилему шта би да раде када порасту, нису имали ни Борис ни Кристина. Сада су на петој години, са просеком изнад 9.

"Вакцинисана сам Фајзером, није било никакве дилеме да ли узети вакцину, и заиста сматрам да свако ко нема неке здравствене контраиндикације треба да се вакцинише да бисмо што пре дошли до колективног имунитетата, а тиме би и нама било омогућено да коначно кренемо на практичну наставу и ми тек тада можемо да стекнемо увид у оно чиме ћемо се бавити касније и шта је наш будући позив", истиче Кристина Илић.

Борис Савић каже да ће у понедељак имати прву практичну вежбу из педијатрије. "Вакцинисан сам и једва чекам да кренем, вакцинисан сам тако да ћу моћи да присуствујем без проблема тим вежбама, веома се радујем почетку нове школске године", каже Борис.

Медицински факултет у Београду одлучио је - наставници, сарадници, студенти на практичну наставу могу да долазе уколико немају ни један знак респираторне инфекције и носе маску.

Уз то морају и да имају доказ - да су вакцинисани, прележали ковид или да имају негативан антигенски или пи-си-ар тест. Том одлуком подстакли су неке политичке странке, удружења, па и колеге, да против декана професора Лазара Давидовића, и других челних људи факултета, најаве тужбу и протесте.

У исправност одлуке, међутим, не сумњају Српско лекарско друштво и министар здравља.

"Пуна подршка таквој одлуци јер увек ће неко да се буни, шта год да урадите, какву год одлуку да донесете, увек ће неко хтети супротно, не треба обраћати пажњу, они нек искористе сва своја права, они нека се буне, а овде се треба сконцентрисати, овде се ради о будућности Србије о будућим генерацијама лекара који треба да буду на правом путу и помоћи пацијентима сутра", истиче министар Златибор Лончар.

Адвокат и активиста за људска права Милан Антонијевић тврди да нема никаквог основа ни да се поведе било какав правни поступак.

"Наравно могу га покренути али потпуно је неспорно да је сврха медицинског позива да заштити грађане, да заштити оне који су унутар система који се у том тренутку лече, а не да их на било који начин угрози. Мислим да је ово мера која је са правом донета и прилично храбра и ја такву меру очекујем и од осталих државних органа јер морате преузети одговорност за здравље својих грађана", сматра Антонијевић.

Иако други факултети медицине у Србији за сада нису донели исту одлуку, има професора, који немају дилему како да утичу на оне који треба да их наследе.

"Свакако код мене неће долазити на клиничку наставу студенти који нису вакцинисани, то је моја одлука без обзира на било какве консеквенце", наглашава директор Клинике за анестезију и заменик директора УКЦ Ниш професор Радмило Јанковић.

Према подацима Студентског парламента Медицинског факултета у Београду вакцинисано је више од 90 одсто студената пете и шесте године и готово 90 одсто треће и четврте, па ће тако и број оних који треба да покажу негативан тест вероватно бити мали.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару