Читај ми!

Шта треба да једемо да бисмо ојачали имунитет

Јачање имунитета веома је важно, посебно у време епидемије коронавируса и других сезонских респираторних инфекција. Докторка Данијела Јевтић из Хитне помоћи објаснила је које намирнице треба да једемо како бисмо се заштитили, и каква би требало да буде исхрана оних који су прележали ковид.

Докторка Данијела Јевтић каже да се вирусна пнеумонија, упала плућа, разликује донекле од бактеријске зато што почиње брже и обично захвата оба плућа крила.

"Она касније може да се надовеже бактеријском, али у почетку иде сув кашаљ, температура, ломност и малаксалост", објашњава докторка.

Нагласила је да након тога човек не може одједном да се поврати у нормалан ток, као и да су отприлике три месеца потребна за опоравак.

"Храна треба да буде кашаста, доста чајева и доста супа конзумирати", навела је Јевтићева и додала да што се тиче физичког оптерећења оно мора да буде умерено.

Нагласила је да су пробиотици и пребиотска влакна важни у току болести и после тога како бисмо заштитили добре цревне бактерије.

Навела је и које намирнице треба да једемо ако желимо да ојачамо свој имунитет. 

"Могли бисмо да издвојимо бундеву, цвеклу, бразилски орах, јер има огромну количину селена у себи", навела је докторка и додала да је довољан само један бразилски орах, јер премашује за 50 одсто дневне количине онога што нам треба.

"Користимо кафу, она је позитивна јер шири дисајне путеве, а можемо узимати и зелени чај, маслиново уље, јабуке, боровнице…", закључила је докторка Јевтић.

петак, 29. новембар 2024.
5° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње