Како да избегнете коронавирус – 13 савета доктора Фаучија

Водећи амерички епидемиолог поручио је Американцима шта треба и шта не треба да раде ако желе да избегну заразу. Савети су драстични, лични и захтевају велику дисциплину.

Избегавајте кафане

То што су кафане отворене не значи да су безбедне. Доктор Фаучи каже да махом имају слабу вентилацију, што погодује ширењу вируса. Савет је да седите у башти и носите маску.

Носите маску стално

Иако је на почетки пандемије говорио да су маске неопходне медицинском особљу, доктор Фаучи сада сматра да сви треба да их носе чим напусте дом, јер су маске најбоље средство за заустављање ширења заразе. Нарочито је опасно бити без маске у већој групи људи.

Дистанцирајте се

Када саветује физичко дистанцирање, доктор Фаучи препоручује избегавање сваког окупљања, не само удаљавање на два метра од друге особе.

Спремите се за непредвиђено

Чак и када не очекујете да ћете некога срести или да ћете се наћи у гужви јер бисте само да „скокнете“ до апотеке или продавнице, може вам се догодити супротно. Зато увек при себи треба имати маску и средство за дезинфекцију руку.

Преузмите одговорност

Или сте део решења или сте узрок проблема, поручио је доктор Фаучи суграђанима који не поштују прописане мере и савете. Свако од нас одговоран је према себи, али и према околини, борба са епидемијом је процес који се руши појединачним случајевима ноншалантног и неодговорног понашања.

Чувајте се „здравих“

Више од трећине заражених нема никакве симптоме а преносе вирус, и то је највећа опасност у овој пандемији. Будући да не знате ко је око вас заражен, па чак ни да ли сте ви носилац вируса, понашајте се као да сте стално окружени клицоношама.

Вакцинишите се

Чим буде доступна вакцина, немојте оклевати да је примите, поручује доктор Фаучи. Он је свестан свих отпора и сумњи које се јављају у погледу вакцинације, али каже да се „имунитет крда“ не може достићи на другачији начин без катастрофалних последица по популацију и здравствени систем.

Чим осетите симптоме, тестирајте се

Доктор Фаучи је велики поборник масовног тестирања јер верује да се једино тако може „ући у траг“ начину ширења вируса. Свакоме ко осети симптоме (температура, малаксалост, суви кашаљ, одсуство чула укуса и мириса) он саветује да се одмах тестира и да се самоизолује пре него што му стигну резултати како би избегао да зарази укућане и околину.

Верујте стручњацима

„Пандемија није страначко питање, немојте уводити политику у борбу са вирусом“, поручио је доктор Фаучи Американцима, које ове године чекају председнички избори. Позива нацију да верује медицинским стручњацима, посебно онима који су доказали да говоре истину, а у које убраја и себе.

Озбиљно схватите своје друге болести

Ако сте дијабетичар, имате проблема са срцем, притиском, гојазношћу, ако се лечите од рака, спадате у високоризичне групе које не смеју да се заразе. Избегавајте путовања, посебно туристичка, смањите могућност заразе на минимум тако што ћете користити средства заштите и клонити се гужве.

Не очекујте брз крај епидемије

Епидемија се савладава постепено, поручио је доктор Фаучи додајући да је наше нестрпљење највећа препрека заравнавању криве заразе. До тог резултата се стиже полако и постепено, а нереална очекивања о брзом крају могу довести до малодушности и одустајања од неопходних мера заштите, што је опасно и може значајно да продужи епидемију. Не правите планове које епидемија може да спречи.

Деца смеју да се играју у групама до петоро, максимално десеторо

Није реално држати децу закључану код куће преко лета, нити их натерати да све време носе маске док се играју. Зато је боље ограничити број деце у групи на петоро до десеторо јер се тако одговара на њихове потребе за дружењем, а смањује ризик од заразе.

Све што купите нека одстоји један дан

„Идем редовно у набавку, али када дођем кући најпре повадим ствари из кеса, онда оперем руке и све нашприцам дезинфекционим средством и оставим да одстоји један дан", рекао је доктор Фаучи Американцима. Ако тако ради водећи епидемиолог САД, можда је паметно да га копирамо.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво