Шест ствари које би требало да знате о хидроксихлорокину

Иако не постоје јасни докази који потврђују да лек за маларију делује у случају Ковида-19, лекари у Италији и Француској почели су да преписују хидроксихлорокин још у марту када пандемија још није достигла врхунац у Европи. Чини се да је тачку на употребу лека ставила СЗО рекавши да се обуставља тестирање лека на пацијентима зараженим коронавирусом из безбедносних разлога.

Шта је хидроксихлорокин и за шта се користи

Хидроксихолрокин је лек који првенствено служи за лечење маларије и мање је токсична варзија хлорокина. Користи се и за лечење реуматоидног артритиса, лупуса и касне кожне порфирије.

Употреба хидроксихлорокина за лечење маларије одобрена је још 1955. године, а Светска здравствена организација ставила гаје на листу основних лекова – најсигурнијих и најефикаснијих медикамената у здравственом систему. 

Од почетка пандемије коронавируса, испитивала се његова делотворност у превенцији и лечењу ковида 19.

Зашто не сме да се узима на своју руку

Хидроскихлорокин никако не сме да се узима на своју руку јер може изазвати проблеме у раду срца и јаке алергијске реакције.

Ко је све тврдио да лечи ковид 19

Притисак јавности да се лек учини доступним порастао је након што су амерички и бразилски председници Доналд Трамп и Жаир Болсонаро помињали хидроксихлорокин као лек који се користи у терапији оболелих од ковида 19.

Трамп је изјавио да је дестак дана током маја узимао једну таблету хидроксихлорокина дневно, пошто се, како је рекао, претходно консултовао са лекаром у Белој кући.

Навео је да је почео да узима тај лек јер је један "младић њему близак" позитиван на коронавирус.

Лекари у САД су после ове његове изјаве додатно упозорили јавност да је узимање лека на своју руку веома опасно. 

Зашто се сада спомиње

Светска здравствена организација 25. маја привремено је обуставила тестирање хидроксихлорокина, лека против маларије, на пацијентима зараженим коронавирусом из безбедносних разлога.

Генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус Тедрос рекао је да је привремено паузирано тестирање на групи пацијената, која је примала хидроксихлорокин, док Надзорни одбор не испита безбедносне податке.

СЗО је већ раније препоручила да се не користи хидроксихлорокин за лечење или спречавање инфекције коронавирусом, осим у оквиру клиничких испитивања. 

Следећи те препоруке, француске власти забраниле су употребу лека за лечење ковида 19, наводећи за ту одлуку истраживања која су већ раније указивала на његову неефикасност, а прошле недеље публикација у престижном часопису Лансет задала је последњи ударац, упозоравајући да лек који се иначе користи против маларије, може имати опасне нежељене ефекте. 

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се