Како правилно дезинфиковати аутомобил

Аутомбил који у себи има метал, пластику и тканину идеалан је за ширење коронавируса. Вирус живи на овим површинама и потребно је водити посебно рачуна о хигијени унутар возила, кажу стручњаци.

Неки кризни штабови у Србији у мањим местима прописали су да се на уласку у град циклонизерима дезинфикују возила споља, односно све оне делове који могу да пренесу вирус из града у град.

То су гуме, врата, кваке и све оно што може доћи у додир са пролазницима. Има доста питања и како поступати и користити ауто у коме се већ возио неко ко је заражен. Да би били сигурни цео ауто треба пре дубинског прања испрскати хируршким алкохолом и оставити да стоји бар неколико сати.

Дејан Перовић, перач у ауто-сервису, потврђује да дезинфикују ауто са алкохолним средствима, да би себе обезбедили па тек онда почиње процедура усисавања и дубинског прања аутомобила.

Најбитније је превозити искључиво познате особе својим возилом, јер свако примање нових путника доноси ризик да се вирус настани у возилу. За породице које се превозе једним колима, сваког дана треба је хируршким алкохолом пребрисати све оне површине које долазе у додир са рукама, као што су мењач или волан, навигација и кваке.

У случају да немате довољно алкохола мајстори сервисери препоручују алкохолно сирће које треба разблажити. Овакво дезинфекционо средство се прави тако што на литар воде дода 100 грама сирћета и исцеђен лимун.

Хигијена аутомобила, нарочито унутрашњости, најбоље се одржава алкохолом и треба бар једанпут у току дана све површине које се додирују обрисати или марамицама или крпом натопљеном алкохолом. То треба урадити и са дечјим седиштима које уносимо у кола и износимо из њих.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара