Препоруке СЗО за родитеље, како провести време с децом

Током пандемије коронавируса основна препорука је да се остане код куће, па је то право време да родитељи посвете пажњу деци. Заједничко време може бити забавно, али у исто време напето и стресно. Светска здравствена организација (СЗО) дала је шест препорука родитељима како да се опходе према деци током кућне изолације.

Препоруке се односе на васпитање, играње, здравствену негу, али и на учење о Ковиду-19.

Одвојите време за свако дете понаособ

То може бити дневно по 20 или више минута, све зависи од нашег времена. Тај период могао би да буде свакога дана у исто време, како би се старија деца или тинејџери навикли. Наравно, то не значи да не треба одвојити време за групно дружење са децом, већ је и оно препоручљиво.

Питајте децу шта би желела да раде и чиме да се баве јер ћете тиме утицати на то да стекну самопоуздање. Уколико изаберу нешто у чему би се кршила препорука социјалног дистанцирања, то би била права прилика да се са њима разговара о овој теми.

Са бебама и малом децом можете правити гримасе и звукове, певати песме, причати приче, са мало старијима је препоручљиво читање прича, певање омиљених песама, играње куварских игара и помагање са домаћим задацима, док се са тинејџерима препоручују разговори о актуелним темама, заједничко кување и спортске активности.

Задржите позитиван дух

Користите позитивне речи када деци говорите шта да раде, дозивајте их по имену и причајте смирено. Викање ће их само учинити нервозним и љутим. Малу децу је тешко умирити, али их замолите да не причају неких петнаестак минута уколико имате важан телефонски разговор.

Родитељи који имају тинејџере требало би да их похвале за добро урађене послове јер, колико год да они не реагују, наставиће да се тако понашају уколико имају позитиван подстрек.

Такође, треба инсистирати да остану у контакту са другарима путем друштвених мрежа и других начина комуникације који одговарају социјалном дистанцирању.

Направите нове дневне рутине

Пандемија је уништила дневне рутине попут одлазака на посао, у школу или дружења са пријатељима. Направите нове јер ће деци бити лакше да се навикну на одређене радње, а уз свакодневну фискултуру ће се ослобађати стреса и вишка енергије.

Ви сте модел понашања вашој деци и зато их у овим временима треба учити о друштвеној дистанци, хигијени, као и понашању према угроженима и болеснима. Такође, певањем песмица ћете олакшати прање руку у трајању од 20 секунди, а занимљивим игрицама им дочарати колико је тренутно ризично додиривање лица прстима.

Слушајте своју децу, узимајте озбиљно њихове предлоге, а на крају свакога дана одвојите неколико минута на рекапитулацију онога што сте радили заједно. Поред њих, похвалите и себе.

Утичите на лоше понашање детета

Обратите пажњу на лоше понашање своје деце што је раније могуће и трудите се да га искорените разговором или неком другом анимацијом. Уколико је потребно, користите санкције. Оне ће помоћи да дете научи да има одговорност за оно што ради, ово је много делотворније него викање или батине.

Дајте му опцију да бира да ли ће се понашати према вашим инструкцијама, пре него што га казните. Примера ради, можете детету одузети телефон на недељу дана ако вас не слуша. Када казна истекне, дајте му прилику да уради нешто друго и похвалите га.

Када осетите да ћете "пући" и да желите да вриштите, узмите паузу. Дајте себи 10 секунди, дубоко дишите да се смирите и тек онда реагујте. Милиони родитеља су потврдили да ова техника много помаже.

Останите смирени и контролишите стрес

Чување деце може бити изузетно стресно и непријатне ситуације треба избегавати. Људи широм света се суочавају са истим проблемима, читајте искуства других и консултујте се са онима који су у "истом сосу".

Свима нам је у неком тренутку потребна пауза, па када ваша деца одмарају или спавају, учините нешто лепо и за себе. Направите листу здравих активности и придржавајте их се, заслужили сте.

Постоји техника једноминутног опуштања у пет корака:

1. Наместите се
Седите у удобан положај, ставите руке у крило и зажмурите уколико се осећате пријатно.

2. Мислите, осећајте...
Питајте себе о чему размишљате у том тренутку. Бележите своје мисли, бележите да ли су позитивне или негативне, како се осећате емотивно и да ли сте срећни или не. Размишљате и о томе да ли вас нешто боле и како се осећате физички.

3. Концентрација на дисање
Слушајте како дишете, можете говорити себи да сте добро и да ће све бити добро.

4. Комплетан доживљај
Запамтите како се осећате, ослушкујте звукове у соби.

5. Завршите позитивно
Мислите да се осећате другачије. Када сте спремни, отворите очи.

Разговарајте са децом о Ковиду-19

Врло је важно да будете отворени, искрени и слушате своју децу. Она ће можда бити уплашена због новонастале ситуације, дајте им времена да говоре о својим осећањима, подржавајте их и говорите им да ћете бити ту за њих.

О коронавирусу не знамо много, сасвим је нормално да им кажете да нешто не знате, али да можете заједно сазнати. Зато је важно информисати се код релевантних извора јер кружи много спекулација и лажних вести. То можете радити заједно са својом децом.

Важно је објаснити им да Ковид-19 нема никакве везе са тиме како неко изгледа, одакле је и којим језиком говори. Покажите им приче о медицинским радницима који се боре са пандемијом и учите их да буду саосећајни са онима који су болесни.

На крају, увек завршите у позитивном тону, проверите да ли су деца добро поднела причу, подсећајте их да воде бригу о себи и да увек могу да вам се обрате. Када то завршите, почните да заједно радите нешто забавно.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару