"Уради сам" савети за асепсол, маске и квасац немају везе са везом

Друштвене мреже и портали претходних дана преплављени су саветима како у кућним условима направити производе који се у доба короне највише траже. Колико је то безбедно, да ли је ефикасно и који је најважнији савет који можемо да послушамо.

Како направити Асепсол? Наизглед, врло лако. Ако се прати савет са интернета, довољно је помешати етанол, хидроген, глицерол и дестиловану воду.

"То што се ту прави је неки разблажени водоник-пероксид који питање да ли је ефикасан. Значи, под један, уопште није асепсол. Водоник-пероксид и алкохол се користи у неким својим концентрацијама. Да би био ефикасан, водоник-пероксид треба да буде три одсто најмање, а што се тиче алкохола познато је да треба да буде 70 одсто најмање. Свако даље разблаживање је проблематично, а при томе уопште и није асепсол", објашњава Стеван Благојевић, директор Инситута за општу и физичку хемију.

Како направити заштитну маску? Мноштво савета каже од убруса или салвета. Да ли су те маске налик медицинским?

"Што се тиче хируршке маске, она је посебно влакно. Папир је целулоза и то уопште није исто. Разлика је у величини пора, честица које могу проћи. Папир је врло проблематичан јер је порозан и скоро све пролази кроз њега. То је минимална заштита ако уопште и постоји", истиче Благојевић.

Домаћи квасац? И за то интернет има решење. Да ли ћемо кроз неколико дана заиста добити квасац ако смућкамо одређене количине воде, брашна и шећера?

"Наводно у брашну је остао заостатак неких микроорганизама, то је нереална прича. Микроорганизама који ће да једу тај шећер па ће... то је потпуно нерално. Кад ставите шећер можете само покварити брашно, то нема везе са животом. Ако немате квасац ви га немате, не можете да добијете квасац. Имате теорију да га добијате у пиву. Тачно је да га има у пиву, али је доста горак и то је пивски квасац, а не пекарски. Ви да добијете квасац ни из чега није реално", каже директор Института за општу и физичку хемију.

Саветује се и прављење заштитних рукавица од пластичних кеса. Лако се праве, а да ли су ефикасне?

"Пластичне кесе имају своју заштиту док не пукну. Ове рукавице од кеса заиста не прилазе уз кожу, али пружају неку због стварања баријере преко коже, али вам је ограничен покрет прстију. Све је ограничено са тим рукавицама, то је проблем", наводи Благојевић.

А једини прави савет је опрезно са саветима који су преплавили интернет. Редовно перите руке и ако можете, останите код куће.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара