Не мешати средства за дезинфекцију, мобилни телефон најбоље пребрисати алкохолом

У оваквим околностима никада довољно практичних савета. Шта кажу стручњаци: како се, и чиме, чисте различите површине у кући?

Варикина, асепсол, алкохол... Чиме ћемо шта дезинфиковати?

Стручњаци саветују да сваки од ових препарата можемо да користимо, важно је да се придржавамо упутства.

Столове, на пример, односно, све тврде површине, треба брисати дуже, како би раствор деловао на вирус. Осим тога, уместо прскањем, растворе је боље нанети крпом на површину коју бришемо.

Проф. др Горан Роглић са Хемијског факултета Универзитета у Београду, каже да је, по литератури, контактно време код варикине и алкохола најкраће. Довољно је, наводи, од једног до пет минута у зависности од извора података да убије вирус, односно да значајно смањи његову концентрацију. Код асепсола је контактно време нешто дуже.

Роглић упозорава да варикина може да оштети тканину, али да се за ђонове ципела препоручује. За мобилне телефоне, даљинске управљаче, прекидаче, кваке, кључеве препоручује да се користи алкохол.

Истиче да би воће и поврће требало испирати искључиво хладном водом, док упаковане намирнице које доносимо из продавнице, можемо да пребришемо.

Када је реч о намирницама, објашњава професор, препоруке су да се амбалажа пребрише или раствором варикине, при чему може да буде и разблаженији од овога 1:50, или раствором асепсола и да се остави неко време пре употребе.

Не саветује се мешање различитих средстава за дезинфекцију.

"Нисте направили штету сем што сте потрошили дезинфекционо средство. Значи једним дезинфекционим средством је сасвим довољно премазати. При чему још једном наглашавам да у објектима у којима нема сумњивог, оболелог на вирус дезинфекција површина није неопходна, довољно је одржавање стандардно кућне хигијене", објашњава професор Роглић.

Наглашава да је прање руку водом и сапуном 20 секунди и дуже, најважније. Треба користити 70-процентни раствор алкохола када нема услова за прање руку, али треба водити рачуна о томе да превелика концентрација алкохола може довести до пуцања коже. У том случају, упозорава Роглић, вирус може да се завуче у поре и остане заштићен.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара