Како да вам се не магле наочаре док носите маску

У тренутној ситуацији многи људи широм света не излазе на улице без заштитне маске а тражња за њима је огромна. Они који носе наочаре суочавају се с додатним проблемом. Због ношења маски наочаре се брзо замагле. Постоји неколико трикова помоћу којих себи можете да олакшате живот.

Пре свега, требало би да разјаснимо зашто се наочаре замагљују када носите заштитну маску. Разлог је ваше дисање. Маска усмерава топли ваздух нагоре и он прелази преко хладних сочива и кондензује се. Због тога се наочаре магле и морате да их обришете или да сачкате да се одмагле, зависи од околности.

Проблем је што не можете да престанете да дишете и наочаре вам се константно магле. Ипак, постоје начини на које можете да спречите или умањите магљење. Од разних услова зависи који ће бити најбољи за вас, а некад је потребно комбиновати више опција.  

Усмерите дах надоле 

Можете да покушате да усмерите дах надоле. На тај начин ћете смањити количину ваздуха који је усмерен ка наочарима. То није лако и није савршен начин. Може бити веома неугодно и стресно за мишиће вилице. Због тога може повремено да се комбинује са другим начинима.

Сапун и вода 

Непосредно пре стављања маске оперите наочаре. Користите сапун и воду и истресите капљице са наочара. Покушајте да их оставите да се осуше на ваздуху, а не да их бришете. Циљ је да на наочарима остане танак, невидљиви слој сапуна. То ће спречити накупљање влаге на сочивима. Још један производ којим ћете постићи сличан ефекат је пена за бријање.

Правилно ставите маску

Ово не можете применити код свих маски и зависи коју имате. Ако носите маску Н-95, кључно је да је поставите тако да приања уз ваше лице. Уколико је поставите правилно и не оставите простор између маске и лица, ни ваздух не мође да иде нагоре и излазиће само кроз филтер. Ако носите хируршку или памучну маску, овај савет за вас не важи.

Користите марамицу

Овај савет долази од Јапанаца који су искусни у ношењу маски. Узмите једну марамицу и савијте је. Ставите савијену марамицу на врх маске тако да она стоји на њој као штипаљка. На овај начин се постижу две добре ствари. Прво, марамица је од материјала који упија влагу, и на тај начин ће се мање маглити наочаре. Друго, материјал је мекши и маска ће бити удобнија за ношење.

Средства против магљења

Можете купити средства која се користе против магљења стакала. Њихов ефекат сигурно ће трајати дуже од сапуна или пене за бријање. Проблем је што је то скупља варијанта, а нека средства могу изазвати и иритацију очију, па би требало бити опрезан.

Савијте врх маске

Још један трик који долази из азијских земаља у којима се често носи маска. Када носите маску, само савијте њен врх надоле. На тај начин ће бити мало више простора између врха маске и наочара и ваздух ће имате више места да се рашири. 

Размислите о ношењу контактних сочива

Многима је неугодно да носе сочива, али могли би да размотре ту опцију у време када је потребно носити маске. Они који носе сочива то већ добро знају, али они за оне који немају искуства битно је да кажемо да је веома важно водити рачуна о хигијени руку да се не би појавиле нежељене инфекције.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије