Уницеф: Потребна већа подршка за запослене породице током трајања пандемије

Kако се наставља експоненцијални раст пандемије ковида-19, од суштинског је значаја подржати запослене породице како би се негативне последице по децу свеле на минимум, наведено је у заједничком саопштењу Уницефа и Међународне организације рада.

Губитак послова, затварање школа и недоступност бриге о деци значе да је породицама, нарочито домаћинствима са ниским дохотком, потребна додатна помоћ, додаје се у саопштењу.

"Последице пандемије - губитак послова, продужени периоди стреса и нарушавање менталног здравља - утицаће на породице годинама", рекла је шефица Уницефовог Одсека за развој током раног детињства др Пиа Ребело Брито и додала да код најугроженије деце, одсуство адекватних система социјалне заштите повећава њихову изложеност кризи.

У новим прелиминарним препорукама које су објављене данас, Уницеф апелује на послодавце да размотре утицај својих пословних одлука на породице радника - и да пруже подршку социјалној заштити када год је то могуће.

Уницеф и Међународна организација рада (МОР) такође позивају владе да појачају мере социјалне заштите, посебно за угрожене породице, између осталог кроз пружање помоћи послодавцима да не отпуштају запослене и да наставе да исплаћују плате, као и да гарантују финансијску подршку онима који изгубе посао.

"Социјални дијалог - консултације и сарадња између влада, радника и послодаваца и њихових представника - од суштинског је значаја. Kако би одговори били делотворни и одрживи, они се морају градити на поверењу и широком искуству", рекла је Мануела Томеи, директорка Сектора за услове рада и једнакост у МОР-у.

Политике и праксе које узимају у обзир потребе породице, укључујући заштиту послова и прихода, плаћено одсуство за негу чланова породице, флексибилне услове рада и приступ квалитетној бризи о деци у ванредним ситуацијама, могу направити кључну разлику. Оне омогућавају запосленима да заштите и да се брину о себи својој деци и повећавају продуктивност и осећај сигурности радника.

Прелиминарне препоруке послодавцима за ублажавање негативних последица пандемије:

Пратите и поштујте савете локалних и националних органа и преносите запосленима кључне информације.

Размотрите да ли тренутне пословне политике пружају довољну подршку радницима и њиховим породицама.

Придржавајте се добрих пракси у примени постојећих или нових политика које се заснивају на социјалном дијалогу, националним законима о раду и међународним стандардима рада. Постарајте се да сви радници добијају мере подршке на радном месту, без дискриминације, као и да су сви радници упознати са њима, да их разумеју и да могу да их користе без осећаја нелагоде.

Заштитите радно окружење од дискриминације и друштвене стигме, тако што ћете организовати обуке и постарати се да механизми за пријављивање таквих случајева осигуравају анонимност и безбедност.

Организујте услове рада тако да буду у складу са потребама породице и дајте радницима већу слободу у погледу тога када и одакле могу извршавати своје радне обавезе. Ако флексибилни радни услови нису могући, размотрите алтернативне облике подршке за запослене који су родитељи, попут помоћи за бригу о детету.

Запосленима који су родитељи пружите помоћ за бригу о детету у облицима који су безбедни и прикладни у контексту ширења болести Ковид-19. Спречите и ублажите ризике на радном месту кроз јачање мера заштите на раду и здравствених мера.

Обезбедите запосленима смернице и обуку о мерама заштите на раду и здравственим мерама и хигијенским праксама.

Подстакните раднике да потраже одговарајућу медицинску помоћ у случају повишене температуре, кашља и отежаног дисања.

Подржите раднике који се боре са стресом у периоду интензивног ширења Ковида-19.

Подржите владине мере социјалне заштите. Подршка предузећа може да обухвата, на пример, субвенције радницима за приступ здравственом осигурању, осигурању за случај незапослености и неспособности за рад, и треба да се односи и на раднике у неформалном сектору.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару