Родитељи пажња - страх од коронавируса код деце може изазвати анксиозност

Док се чини да код великог броја деце коронавирус изазива тек релативно благе симптоме, психолошке последице које би пандемија Ковида-19 могла оставити на најмлађе у виду анксиозности, могле би бити далеко трауматичније, тврде стручњаци.

Деци досад непознати изрази као што су "пандемија", "изолација" и "затварање", данас се могу чути на свим медијима и у свим ситуацијама и животним околностима, кажу дечји психотерепеути.

"Забринут сам да бисмо могли добити генерацију деце која пате од анксиозности по питању здравља", каже Ники Чопра, породични лекар из јужне Енглеске који има две ћеркице, старости две и четири године.

Каже да је његова старија ћерка, иначе разиграно и безбрижно дете, прошле недеље дошла кући из вртића и рекла: "Ако не перемо руке, могли бисмо да умремо".

Један дечији психотерапеут из Лондона истиче да актуелне дечије игре и речи које деца у њима користе на оштар начин одражавају "нови свет", преноси Ројтерс.

Деца су чак измислила нову верзију игре иначе познате под називом "шуга", у којој онај који је први пут ухваћен иде у "изолацију", а ако му се то поново догоди, онда је "мртав".

Тај психотерапеут каже да у школи у којој ради, деца кинеског порекла бивају малтертирана и да им се говори да су "прљава" и "одвратна" јер "једу псе и змије".

"Деца нису лоша, али је њихов страх толико велик да једино могу да га пројектују на друге да би стекли некакав осећај контроле", каже стручњак.

Стога, уместо да и сами паниче, одрасли - родитељи, комшије, наставници и пријатељи - морају да се понашају на начин који ће имати умирујући утицај на децу, саветују експерти.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије