Где сте безбедни, ко треба да се тестира, шест ствари које треба знати о коронавирусу

Коронавирус с којим се боримо зове се званично САРС-КоВ-2, а болест коју изазива Ковид-19. Ево још неколико чињеница о епидемији које је важно да знамо.

Џаба вам новци, моји синовци

У неким другим кризама богатији људи могли су са породицом да шмугну „на неко безбедније место, док ово прође". Сада нисте безбедни ни у Лугану, Лондону или Мајамију, нити се до тамо лако стиже. Свако мора да седи у својој кући и да се повинује правилима која важе за све. Вирус је непоткупљив.

Вухан, најпожељније место на свету

Теоретски, ако бисте и могли да побегнете негде најбоље је да идете тамо где је врх кризе прошао, где је вирус под контролом и имају довољно искуства са третманом оболелих. Дакле, у сам епицентар, у Вухан. Шансе да вас тамо приме су, додуше, никакве јер су им придошлице сада највећа претња. Колико смо се до пре недељу-две ми плашили њих, толико се они сада плаше нас.

Верујте својим лекарима, најбољи су

Можда сте добили поруку како се треба борити са вирусом од неког ко зна неког чији неко ради у болници у Италији и има одговоре „из прве руке", без „политичких утицаја", скривања истине од народа итд. Или су вам преко Вајбер групе стигли одлични савети из Кине.

Нико не може да вам забрани да томе верујете више него домаћим инфектолозима. Али ако се заразите неће вас лечити ни Вајбер ни Италијани већ баш ти доктори у које сумњате.

Зато је веома опасно поткопавати њихов ауторитет и код себе и код других. Јер се може догодити да неко због неповерења у лекаре не пријави болест на време, што може битно да му отежа стање и додатно искомпликује епидемију.

Тестирање је бесмислено ако немате температуру

Тестирају се само они са израженим симптомима болести како би се оболели од Ковида-19 раздвојили од осталих због изолације и даљег третмана. Број тестираних нам открива колико грађана има јасне знаке заражености или је било у ризичном контакту са зараженим.

До проналаска вакцине нисмо безбедни

Ова пандемија је кренула од једног човека, такозваног нултог пацијента, па се проширила на цео свет. Док се не појави вакцина или ефикасан лек, или док га већина људи не преболи, вирус ће бити опасан и шириће се брзо. То јест, ширење ће се спречавати физичким мерама попут карантина и забрана окупљања.

Не помаже храброст већ солидарност 

Епидемија се побеђује дисциплином. Стриктном дисциплином. То је спасило Кину. Ако сви поступају по прописима траје краће и штетне последице су мање. Било да се од вас тражи да се не крећете или да се у неком тренутку вакцинишете.

У борби са вирусом најопаснији за друштво су „неустрашиви", они који га се „не боје", за које правила „не важе". Тиме не доводе у опасност само себе, што је уобичајено схватање храбрости, већ ризикују здравље и животе многих, што је сушта супротност.

Пандемија захтева високу солидарност. Ако сакријете сапун од других да бисте имали више за себе у најбољем случају ћете се последњи заразити. Проверите да ли су сви у вашој околини добро заштићени, без обзира у каквом сте пословном или приватном односу. Ако јесу, и ви сте.

недеља, 30. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару