Читај ми!

Кина отворила границе, укинула карантин за међународне путнике

После скоро три године, кинеске власти укинуле су ограничења за улазак странаца у земљу, који више не морају у обавезан карантин. Тиме је укинут последњи стуб политике нулте толеранције према ковиду, што је изоловало Пекинг од остатка света. Очекује се да ће отварање Кине подстаћи њен привредни раст и оживети глобалну туристичку индустрију.

Путници од раних јутрањих сати пристижу у Кину преко копна, мора и ваздуха, жељни дугоочекиваних сусрета с породицом и пријатељима. Међународни посетиоци више не морају у карантин, али им је и даље потребан негативан пи-си-ар тест на ковид, урађен 48 сати пре путовања.

"Наша ћерка је дошла јер више нема карантина. Веома смо узбуђени због свега, јер по изласку из авиона можете одмах да идете кући", каже отац који је сачекао ћерку на аеродрому. 

Први пут од марта 2020. отворен је и копнени прелаз са Хонгконгом. Очекује се да ће наредних недеља из те административне области 400.000 људи отпутовати у континенталну Кину.

"Тако сам срећна и узбуђена. Нисам видела родитеље много година, иако су боловали од рака", каже путница из Хонгконга.

"Изузетно ми је драго што је укинут карантин, јер ће бизнис сада бити много активнији", сматра становник Шангаја.

У протекле три године Кина је имала једну од најстрожих здравствених политика на свету, с ограничењима, затварањем градова и честим тестирањем, што је знатно успорило привредни раст друге економије света.

То је изазвало и протесте у више градова, па је влада крајем прошле године ублажила мере, након чега је уследио пораст броја оболелих од ковида.

"Мере праћења и раног упозоравања на ковид биће појачане. Главни задатак је да се прате мутације вируса и необјашњиве упале плућа, да се извештава о индивидуалним случајевима заразе и контролише ситуација у болницама и градској канализацији", објашњава директор Одељења за спречавање и контролу инфективних болести Леи Женглонг.

Након отварања Кине, Сједињене Државе и многе европске земље затражиле су од кинеских посетилаца да се тестирају на ковид, што Пекинг сматра неприхватљивим и неправедним, најављујући узвратне мере.

За разлику од западних земаља, земље Југоисточне Азије с нестрпљењем ишчекују долазак гостију из Кине.

"Кинески туристи су веома важни за Тајланд. Све наше агенције, хотели и туристичке атракције спремни су да их угосте", каже председник Туристичке заједнице Тајланда Сисдивачр Чиваратанапорн.

Границе су отворене на почетку 40-дневног раздобља путовања за лунарну Нову годину, која стиже 22. јануара. Очекује се да ће око две милијарде људи путовати ове сезоне, двоструко више него прошле године.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара