Читај ми!

ЕК понудила Кини бесплатне вакцине против корона вируса, одговор још није добила

Европска унија је понудила Кини да јој пошаље бесплатне вакцине и експертизу као помоћ у сузбијању новог таласа коронавируса који изазива забринутост у ЕУ, откако је Пекинг одлучио да отвори своје границе, ублаживши политику нулте толеранције на ковид-19.

Портпарол европске комесарке за здравство Тим Макфи изјавио је да Брисел није још добио одговор из Пекинга, пошто је ЕК понудила Кини бесплатне вакцине.

Макфи је истакао да је комесарка за здравство Стела Киријакидис ступила у контакт с кинеским колегама и понудила им европску солидарност и подршку а то укључује експертизу у јавном здравству и донације вакцина.

Европска комисија каже да су у овој ситуацији солидарност и координација кључни елементи у сарадњи против болести која не познаје границе.

Европска комисија за здравство: Да ли се у Кини појавио нови сој вируса? 

Портпарол је потврдио да је за данас заказан састанак експерата из ЕУ а сутра се одржава састанак земаља чланица у оквиру механизма за Интегрисани одговор на политичку кризу (ИПЦР), на којем ће се разговарати о координацији у одговору на епидемијску ситуацију тако да би све државе чланице, ако буде потребно, увеле исте мере.

Земље чланице се ослањају на мишљење Европског центра за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ) који је данас објавио свој став о кинеском таласу. ЕЦДЦ сматра да се нове варијанте вируса у Кини већ налазе у Европи и да оне, с обзиром на велики број људи који су прележали болест и високи степен вакцинације, не представљају опасност.

Како истиче портпарол, мере које би могле да буду уведене односе се на испитивање отпадних вода из авиона који долазе из Кине да би се видело да ли се у тој земљи појавио нови сој вируса.

Макфи је изјавио да је прерано да се каже да ли ће се на овим састанцима расправљати о евентуалном увођењу корона тестова за путнике из Кине које би примењивале све државе ЕУ.

У ЕУ су досад Италија, Француска и Шпанија увеле тестове за путнике из Кине а Пекинг је данас упозорио да може предузети узвратне мере, по принципу реципроцитета, према државама које су увеле обавезу тестирања за путнике из Кине.

Поред земаља ЕУ, обавезно ковид тестирање увеле су САД, Јужна Кореја, Индија, Јапан и Тајван. Путници који у Енглеску крећу из Кине мораће да прикажу негативан тест пре него што се укрцају у авион. Белгија ће увести обавезно тестирање отпадних вода из авиона који стижу из Кине.

СЗО позива Кину да објави реалне податке о коронавирусу

Водећи научници који саветују Светску здравствену организацију изјавили су данас да желе реалнију слику о ситуацији са коронавирусом од врхунских кинеских стручњака. СЗО је позвала кинеске научнике на затворени виртуелни састанак са својом техничком саветодавном групом о еволуцији вируса да изнесу податке о томе које варијанте вируса круже у Кини, преноси Ројтерс.

Кина је укинула своје "нулте ковид" мере у децембру прошле године, а број случајева оболелих сада расте иако су званични подаци неуједначени, навела је агенција.

"Желимо да видимо реалнију слику онога што се заправо дешава", рекла је професорка Марион Копманс, холандски виролог у комитету СЗО.

Говорећи за Ројтерс уочи састанка, она је казала да неки подаци из Кине, попут броја хоспитализованих, "нису баш веродостојни".

"У интересу саме Кине је да пружи поузданије информације", истакла је Марион Копманс.

Професор Тулио де Оливеира, јужноафрички научник у комитету, чији је тим открио бројне нове варијанте, рекао је да би наравно било добро добити више информација из Кине, али да то важи за све. 

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво