Читај ми!

ЕУ припрема заједнички одговор на број заражених коронавирусом у Кини

Здравствени стручњаци влада ЕУ ће у среду, 4. јануара, разговарати о заједничком одговору на раст заражених коронавирусом у Кини, саопштила је портпаролка шведског председавања Европској унији.

Претходни разговори здравствених стручњака влада ЕУ, здравствених агенција ЕУ и представника Светске здравствене организације о ситуацији са коронавирусом у Кини, који су одржани 29. децембра прошле године, нису довели до заједничког закључка, преноси Ројтерс.

Италија је тражила да остале чланице ЕУ следе њен пример и уведу тестирање путника из Кине, с обзиром на најаву Пекинга да ће 8. јануара укинути забрану путовања из земље, али није наишла на подршку остатка ЕУ.

Европска комесарка за здравље и безбедност хране Стела Киријакидес је 29. децембра упутила писмо владама ЕУ, у коме им препоручује да повећају обим геномског секвенцирања инфекција ковида-19.

Друга препорука комесарке је да владе прате биолошки састав воде за пиће, између осталог и на аеродромима, да би могли да открију евентуално нове сојеве вируса који могу да стигну из Кине.

Према речима Киријакидесове, ЕУ треба да буде "веома опрезна" због недостатка веродостојних епидемиолошких података о ситуацији са коронавирусом и тестирањем у Кини.

Европски центар за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ) је прошле недеље саопштио да у овом тренутку не препоручује никакве посебне мере за путнике које долазе из Кине.

Према саопштењу ЕЦДЦ-а, сојеви коронавируса који циркулишу у Кини већ постоје у Европској унији, а велики проценат грађана ЕУ је вакцинисан, тако да не постоји велики потенцијал за нови талас инфекција из Кине.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара