Читај ми!

Поново страх од ковида, и Италија увела тестирање за путнике из Кине

Италијански министар здравља Орацио Скилаћи потписао је одредбу по којој све особе које стижу у Италију из Кине морају бити подвргнуте обавезном антигенском тесту. Уколико тест буде позитиван, биће потребна даља анализа не би ли се видело о којој се варијанти ковида ради. Ова мера важи до 31. јануара, док је продужена обавеза ношења маски у здравственим установама и старачким домовима до 30. априла.

Након што је Пекинг донео одлуку да грађани Кине више не морају да се подвргавају свакодневним тестовима, те да особе које долазе у Кину из иностранства не морају више да буду у обавезном карантину, то значи да ће доћи до обнове међународних путовања која су практично била прекинута скоро три године, те ће и Кинези почети да одлазе у друге земље.

Одлука кинеских власти довела је до велике забринутости у свету јер је у тој земљи дошло до новог таласа заразе, што је здравствени систем довело у кризу, те се страхује да ће се то одразити и на остатак света.

Италијанска влада је тражила од других земаља Европске уније да усвоје сличне мере. Међутим, након састанка Комитета за здравствену безбедност Европске уније, министри Француске, Немачке и Португалије су изјавили да њихове земље неће увести мере попут Италије када су у питању путници из Кине.

Министар здравља Француске је изјавио да је потребно да европске земље усвоје координисану политику, али да у овом моменту број особа које долазе из Кине није толико велики и да ће остати мали и наредних седмица.

Истог су мишљења и неке земље које нису део ЕУ, попут Норвешке и Велике Британије.

"Тестови на аеродромима за путнике из Кине не би били оправдани. Експлозија нових случајева заразе ковидом у Кини не би требало да има никаквог утицаја на Европу, јер варијанте које су присутне у Кини већ циркулишу Европом, а грађани 27 земаља чланица имају врло висок број вакцинисаних грађана", то је званична изјава Европске агенције за посматрање инфективних болести (Ecdc) након што је Италија увела обавезан тест за путнике који стижу из Шангаја и Пекинга (46 одсто је имало позитиван резултат по слетању на милански аеродром Малпенса).

Незваничне процене предвиђају да би у тој земљи у наредним месецима могло да буде и милион преминулих, док кинеске власти укидају досадашњи начин рачунања преминулих особа од ковида, као и праћења нових случајева – региструјући само 5.000 случајева у једном дану у целој земљи, број који међународна штампа не сматра тачним.

Медији преносе да су одељења интензивне неге пред колапсом, крематорији су пуни, те се очекује да ће 60 одсто Кинеза бити заражено у року од само неколико седмица.

Ројтерс и Блумберг су објавили и фотографије дугих редова црних аутомобила са мртвачким сандуцима, док је министар иностраних послова Кине прокоментарисао да је нова одредба одређених земаља да уведу тестове за путнике из Кине предузета због лошег информисања и манипулације.

Дневни лист Коријере дела сера објавио је интервју Италијана који живи у Шангају већ 13 година и ожењен је Кинескињом, који је изјавио да је у току претходне две недеље дошло до изузетног пораста броја оболелих од ковида и прича се да је петнаест милиона људи само у Шангају заражено у последње две недеље, а то је 60 одсто популације. Он је додао и да у фирми у којој је директор ради 60 људи од којих 57 има ковид.

Влада Сједињених Америчких Држава је такође донела одлуку о томе да се од 5. јануара сви грађани који долазе из Кине морају подвргнути тестирању, те да негативан тест не сме бити старији од два дана.

И Јапан који је отворио своје границе страним туристима у септембру ове године, донео је одлуку о обавезном тестирању за све који долазе из Кине. Исту одлуку донела је и Индија, док ће Тајван ту обавезу увести од 1. јануара.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара