Читај ми!

Кина укида строге ковид мере – отварају се врата туристима, берзе позитивно реаговале

После трогодишње изолације, Кина укида строге ковид мере. Од 8. јануара, путници који долазе у ту земљу више неће морати у карантин, а Кинезима ће поново бити дозвољено да путују у иностранство. Аналитичари оцењују да ће ублажавање кинеске ковид политике подстаћи глобални привредни раст и знатно повећати приходе од туризма у 2023. години.

После готово три године мера нулте толеранције на ковид - од затворених граница до честих затварања читавих градова, Кина је направила нагли заокрет. Одговор на коронавирус ублажава се на категорију Б, са садашње највише категорије А. Одлука је донета након процене стручњака да се болест мање шири и да ће ускоро постати обична респираторна инфекција.

"Имаћемо измене у садржају извештаја о ковиду. Обавештаваћемо јавност о броју хоспитализованих, тешко оболелих и о збирном броју умрлих. Такође ћемо изменити и динамику извештавања. Објављиваћемо податке једном месечно", најавио је Јин Венву, главни инфектолог кинеског Центра за контролу и превенцију болести.

Новим мерама Кина поново отвара врата путницима из иностранства.

Ипак, неопходно је да ураде пи-си-ар тест 48 сати пре поласка. Постепено ће бити обновљена и путовања кинеских држављана у иностранство.

Индија и Јапан најављују да ће путници из Кине морати да покажу негативан тест на ковид 19 по доласку.

"Сви путници из Кине и они који су боравили у тој земљи седам дана пре доласка у Јапан мораће да се тестирају пре уласка у нашу земљу. Онима који буду позитивни на ковид биће одређен седмодневни карантин", изјавио је премијер Јапана Фумио Кишида.

Берзе позитивно реаговале

Берзе су позитивно реаговале на најаву Кине о укидању строгих мера.

У европским финансијским круговима оцењују да ће то користити не само кинеској економији, већ и еврозони. Очекује се и пораст броја кинеских туриста.

Пре избијања пандемије, 2019. године, потрошили су више од 127 милијарди долара на путовања, па многе авио-компаније и туристичке агенције већ сада планирају проширење услуга за наредну годину.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара