Читај ми!

Кина ублажила поједине мере против короне

Одлука о ублажавању мера против короне донета је дан пошто је кинески председник Си Ђинпинг председавао састанком новог сазива Сталног комитета Политбироа Комунистичке партије који је био посвећен разматрању ситуације у вези са короном.

У Кини ће бити ублажена поједина ограничења уведена због корона вируса, саопштили су данас здравствени званичници те земље.

Иако се у великим градовима поново уводи карантин због соја омикрон и инсистира на редовном тестирању, истовремено ће бити "скраћен карантин за два дана за блиске контакте са оболелима, као и за путнике који долазе у ту земљу, а такође ће бити укинуте казне авио-компанијама због довођења заражених путника", преноси Ројтерс.

Према новим правилима, особе које су оствариле блиски контакт са зараженом особом имају обавезу да бораве у централном карантину пет дана и потом у додатној самоизолацији још три дана.

Исто важи и за путнике који долазе у Кину.

Према досадашњим правилима наведеним на сајту Министарства спољних послова Републике Србије, сви путници који из иностранства долазе у НР Кину, укључујући држављане Србије, су по уласку у Кину у обавези да бораве у централном карантину седам дана и потом у додатној самоизолацији још три дана.

Током боравка у централном карантину путници су били у обавезни да ураде пет пи-си-ар тестирања.

Одлука о ублажавању мера против короне донета је дан  пошто је кинески председник Си Ђинпинг председавао састанком новог сазива Сталног комитета Политбироа Комунистичке партије који је био посвећен разматрању ситуације у вези са короном.

Поједини експерти упозоравају да су донете мере постепене, пренео је Ројтерс.

У склопу нових мера, ризици од короне за поједина подручја биће класификовани као високи и ниски, без средње категорије која је до сада постојала.

Надлежне кинеске здравствене службе су такође саопштиле да припремају план за убрзавање вакцинације становништва против короне.

У Пекингу су истовремено затворени градски паркови и уведене су друге рестриктивне мере због новог таласа оболелих од корона вируса, пошто је данас објављено да у том граду има 118 новооболелих.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије