Читај ми!

Модерна тужила Фајзер и Бионтек, правни рат око патента за вакцину против ковида

Компанија "Модерна" тужила је "Фајзер" и његовог немачког партнера "Бионтек" за кршење патента у развоју прве вакцине против ковида 19 одобрене у Сједињеним Државама, наводећи да су копирали технологију коју је та компанија развила годинама пре пандемије.

Тужба, којом се тражи неутврђена новчана одштета, поднета је у САД, Окружном суд у Масачусетсу и Регионалном суду у Дизелдорфу у Немачкој, саопштила је Модерна.

"Подносимо тужбе да бисмо заштитили иновативну мРНА технолошку платформу чији смо пионири, уложили смо милијарде долара у креирање и патентирали током деценије која је претходила пандемији ковида 19", рекао је извршни директор Модерне Стефан Бансел.

Модерна је самостално, а Фајзер и Бионтек у партнерству, прве су развиле вакцину за нови коронавирус.

Само деценију стара, Модерна, са седиштем у Кембриџу у Масачусетсу, била је иноватор у производњи вакцине са РНК (мРНА) технологијом која је омогућила невиђену брзину у развоју вакцине против ковида 19.

Процес одобравања који је раније трајао годинама завршен је за неколико месеци, углавном захваљујући продору у мРНА вакцинама, које уче људске ћелије како да направе протеин који ће покренути имуни одговор.

Управа за храну и лекове САД је одобрила хитну употребу вакцине против ковида 19 прво компанији Фајзер-Бионтек у децембру 2020, а затим недељу дана касније Модерни.

Модернина вакцина против ковида, њен једини комерцијални производ, донела је 10,4 милијарде долара прихода ове године, док је Фајзерова вакцина донела око 22 милијарде долара.

Патент из времена пре ковида 19 

Модерна наводи да је Фајзер-Бионтек, без дозволе, копирао технологију мРНА коју је Модерна патентирала између 2010. и 2016. године, много пре него што се ковид 19 појавио 2019. године.

На почетку пандемије, Модерна је саопштила да неће спроводити своје патенте за ковид 19 како би помогла другима да развију сопствене вакцине, посебно за слабо и средње развијене земље.

У марту 2022. године, међути, Модерна је навела да очекује да компаније као што су Фајзер и Бионтек поштују њена права интелектуалне својине. Речено је да неће тражити одштету за било коју активност пре 8. марта 2022.

Патентни спорови нису неуобичајени у раним фазама нових технологија.

Фајзер и Бионтек се већ суочавају са више тужби других компанија које тврде да вакцина коју су развили у партнерству крши њихове патенте. Фајзер и Бионтек су саопштили да ће енергично бранити своје патенте.

Немачки Кјурвак, на пример, такође је поднео тужбу против Бионтека у Немачкој у јулу, када је Биотек у саопштењу одговорио да је његов рад оригиналан.

Тужена и Модерна 

И Модерна је такође тужена за кршење патента у Сједињеним Државама и у току је спор са Националним институтом за здравље САД над правима на технологију мРНА.

Модерна тврди да су Фајзер и Бионтел присвојили две врсте интелектуалне својине - један укључен у структуру мРНА за коју Модерна каже да су њени научници почели да развијају 2010. године и да су први потврдили у испитивањима на људима 2015. године.

"Фајзер и Бионтек су узели четири различита кандидата за вакцину за клиничко тестирање, што је подразумевало опције које би се клониле иновативног пута Модерне. Они су, међутим, на крају одлучили да наставе са вакцином која има исту тачну хемијску модификацију мРНА за своју вакцину ", наводи Модерна у саопштењу.

Други наводни прекршај укључује кодирање спајк протеина пуне дужине за који Модерна каже да су њени научници развили док су стварали вакцину за коронавирус који изазива блискоисточни респираторни синдром (МЕРС).

Иако вакцина МЕРС никада није изашла на тржиште, њен развој је помогао Модерни да брзо уведе вакцину против ковида 19.

Фајзер је саопштио да у овом тренутку не могу да пруже коментар.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару