Читај ми!

"Зимске гуме и ланци" – Немачка спрема нове ковид мере на јесен

Немачка влада уводи нове мере и нова правила у борби против коронавируса. Циљ је боља заштита од новог таласа инфекција у јесењим месецима. Најављује се и излазак на тржиште четири нове вакцине.

Немачки министар правосуђа Марко Бушман (ФДП) и министар здравства Kарл Лаутербах (СПД), представили су планове Владе за промену закона о заштити од инфекција. Ради се о правилима с циљем успешније борбе против коронавируса у предстојећим јесењим и зимским месецима.

Мере од 1. октобра 2022. до 7. априла 2023.

Планом је предвиђено постепено увођење мера, у зависности од ситуације у земљи. Под именом "зимске гуме" наводе се мере које ће важити од 1. октобра ове године до 7. априла 2023. – и то без обзира на инциденцију.

У тој групи мера је ношење ФФП2 маски у ваздушном саобраћају, у брзим возовима, односно обавезно тестирање пре уласка у болнице и сличне установе – осим ако се неко вакцинисао или је преболео ковид-19 пре више од три месеца.

У случају погоршања ситуације на снагу ступају нове мере, Немачка ставља "зимске ланце".

Савезне покрајине могу да уведу обавезу ношења ФФП2-маски у јавним институцијама, односно у ресторанима, културним установама или тамо где се људи окупљају током слободног времена. Предуслов за увођење тих мера је одлука надлежног парламента.

Нова правила би Бундестаг могао усвојити почетком септембра. Бундесрат (Горњи дом) би о њима гласао 16. септембра, како би нова правила ступила на снагу пре него што актуална истекну. За сада није јасно хоће ли покрајине подржати владин концепт. Из савезне владе се може чути како до сада нема приговора на рачун планираног пакета мера.

Без затварања школа

Циљ савезне владе је да земља наредну пандемијску зиму "прегура" без новог локдауна и забране изласка грађана на улице. "Уместо тога ми се фокусирамо на мере које су делотворне и истовремено прихватљиве", каже Бушман. "Затварање школа више не сматрамо примереним потезом."

Лаутербах је додао како током зиме рачуна с "релативно тешким стањем" због високозаразне варијанте коронавируса. "Чини се релативно извесним да ћемо се током јесени борити с једном мутацијом омикрона", нагласио је министар здравства. „Имаћемо јако пуно случајева, али неће имати тако смртоносне исходе као код делта-варијанте."

Нове вакцине и "паксловид"

Лаутербах је рекао да ускоро очекује четири нове вакцине које би најраније 9. септембра могле да добију "зелено светло" надлежних институција.

Нове вакцине биле би ефикасније и у заштити грађана од инфекције, а не само у спречавању тежих облика болести. А ту је и "паксловид", лек који знатно смањује стопу смртности од коронавируса.

"Укупно гледајући, ми смо сада у пуно бољој ситуацији него прошле јесени", каже Лаутербах.

Позитивне реакције

Зелени тврде да се ради о компромису који је темељ добре припреме за јесен и зиму. Поступак који предвиђа постепено увођење мера омогућава правну сигурност, а покрајинама нуди и могућност за прикладну реакцију на развој ситуације. Осим тога води рачуна и о темељним слободама, коментарисали су у име Посланичког клуба Странке зелених у Бундестагу Марија Kлајн-Шмајнк и Kонстантин фон Ноц.

Из привреде стиже прва позитивна реакција на рачун владиних мера. Трговина и хотелијерство неће више бити погођени паушалним и оштрим мерама, саопштено је из Удружења ЗИА које окупља фирме из области пословања са некретнинама. У саопштењу се додаје да ће "то спасти десетине хиљада радних места и безброј предузећа у Немачкој".

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару