Читај ми!

Рекордан број новозаражених коронавирусом у Јапану, више од 30.000 у Токију

У престоници Токију и целој земљи дневни број новозаражених прешао је 180.000, што је апсолутни рекорд од почетка епидемије ковида 19.

У престоници Токију број пријављених нових случајева достигао је 31.878, што је убедљиво највиши ниво до сада. Илустрације ради, следећи најлошији резултат забележен је још 2. фебруара ове године када је нови сој коронавируса пронађен код нешто више од 21.500 особа.

И у граду Осаки, по величини другом насељу у Јапану, забележно је више од 22.000 нових случајева заразе, што је такође рекорд.

Власти сматрају да су рекордни бројеви у овом, седмом таласу последица деловања високозаразне подврсте соја омикрон "БА 5" и опуштања становништва услед великих врућина, односно, одлазака у кафане, ресторане и на излете.

Портпарол владе Хироказу Мацуно изјавио је, међутим, на конференцији за штампу да власти неће преузимати никакве опште ванредне мере, већ да ће се концентрисати на то да заштите најстарије грађане. 

Разлог за то су релативно ниска смртност поменуте подврсте омикрона и исцрпљеност економије епидемиолошким мерама у претходним годинама.

Сличну политику раније током месеца објавиле су и градске власти Токија, које су саопштиле да неће уводити ограничења кретања или рада угоститељских објеката, већ да ће напоре усмерити на то да се спрече смртни случајеви међу зараженима.

Ипак, оне су данас подигле ниво опреза за медицинске установе на највиши због забринутости да су лабораторије и хитна помоћ преоптерећене експлозијом броја новозаражених и због могућности да здравствени радници због болести и карантина неће бити у стању да одговоре на нарасле потребе за медицинском негом.

Градске власти повећале су број телефонских бројева на којима грађани могу да потраже савете у вези са ковидом и позвале становништво да се врати детаљном спровођењу личних хигијенских мера као што су ношење маске и дезинфекција руку.

Интересантно је да у Јапану тек сада започињу шира клиничка испитивања домаће вакцине, као и да су здравствене власти управо одбиле да одобре први домаћи орални лек против ковида компаније "Шионоги".

Наиме, панел експерата јапанског Министарства здравља, рада и социјалних питања је оценио да је лек по имену "Зокова" који је произвела та компанија, умањио присуство вируса у организму заражених, али не у толикој мери да би симптоми били олакшани и болест излечена.

Према подацима јапанског јавног ТВ сервиса "НХК", у Земљи излазећег сунца до сада је званично регистровано нешто више од 10 милиона заражених, док је живот изгубило око 31.700 особа.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару