Читај ми!

Пјонгјанг криви балоне и летке из пограничне области за прве случајеве ковида

Северна Кореја тврди да је епидемија ковида 19 у тој земљи почела тако што су пацијенти додиривали ствари странаца у близини границе са Јужном Корејом.

Пјонгјанг је објавио резултате истраге, на основу којих тврди да је епидемија коронавируса у тој земљи повезана са стварима странаца у пограничним областима, очигледно пребацујући кривицу за талас инфекција на Јужну Кореју, преноси Ројтерс.

Власти Северне Кореје наредиле су грађанима да опрезно поступају са  стварима које доноси ветар и друге климатске појаве као и балони у областима дуж линије разграничења и граница", саопштила је званична новинска агенција КЦНА.

Агенција није директно помињала Јужну Кореју, али су они који су пребегли из Северне Кореје, као и активисти, деценијама летели балонима са југа преко јако утврђене границе, носећи летке и хуманитарну помоћ.

Министарство за уједињење Јужне Кореје, које се бави међукорејским питањима, саопштило је да "не постоји могућност" да вирус уђе на север преко летака послатих преко границе.

Према КЦНА, 18-годишњи војник и петогодишњи дечак, који су почетком априла дошли у контакт са неидентификованим материјалима "у брду око касарни и стамбених четврти" у источном округу Кумганг имали су симптоме ковида 19 и касније били позитивни на коронавирус.

Агенција је известила и да су сви други случајеви грознице који су у земљи пријављени до средине априла проузроковани другим болестима.

Власти у Пјонгјангу су такође истакле да је познато да је прва група оних који су ове године пребегли из Северне Кореје послала балоне преко границе крајем априла, из западног региона Гимпо.

"Тешко је поверовати у тврдњу Северне Кореје, научно гледано, с обзиром на то да је могућност ширења вируса на тај начин прилично мала", рекао је Јанг Му Џин, професор на Универзитету за севернокорејске студије у Сеулу.

У Америчком центру за контролу и превенцију болести кажу да се ризик да се људи заразе ковидом кроз контакт са контаминираним површинама или предметима генерално сматра малим, иако је могућ.

Прво признање Северне Кореје да су се у тој земљи појавили случајеви заражавања коронавирусом уследило је месецима након што су ублажене рестриктивне граничне мере, како би теретни возови могли да наставе да саобраћају на релацији Северна Кореја – Кина.

"Да су закључили да је вирус из Кине, морали би да пооштре мере карантина на пограничном подручју, што би водило даљем застоју у трговини Северне Кореје и Кине", рекао је професор Лим Еул Чул са Института за далекоисточне студије Универзитета Кјунгнам.

Пјонгјанг је у петак пријавио још 4.570 људи са симптомима грознице, док је од краја априла забележено 4,74 милиона пацијената са температуром.

Иначе, Пјонгјанг свакодневно објављује број пацијената са грозницом не прецизирајући да ли су заражени ковидом. Претпоставља се да је разлог за то недовољни капацитети за тестирање. 

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару