Читај ми!

Заустављен пети талас коронавируса у Немачкој, али један проблем остаје

Број инфекција омикроном се смањује. Такав тренд уочава се у Немачкој, као и у другим земљама западне Европе. Па ипак, славља нема. Један проблем остаје.

После готово две године пандемије у Немачкој, ово би могао да буде тренутак радости и наде: у читавој земљи већ неколико дана све је мања инциденција – број заражених у једној седмици на 100.000 становника. Самим тим очекује се и укидање неких ограничења.

У великим градовима, попут Берлина или Хамбурга, такав тренд уочљив је још од почетка фебруара, а слично је и у другим земљама Европске уније, као што су Француска, Шпанија или Португалија.

Многима није до славља

"То ће се усталити до краја марта", каже за DW епидемиолог и истраживач пандемије Дирк Брокман с берлинског Универзитета Хумболт. Људи у Немачкој су на добром путу да ускоро превладају омикронски талас.

Мере против короне, које су у Немачкој након Божића поново пооштрене, очигледно су дале резултате. Највише се страховало да талас обољења узрокованих омикроном не доведе до отказивања делова система, али то се није догодило.

Рад од куће постао је обавезан у многим државним и јавним установама, а у ресторанима, кафићима, продавницама и робним кућама, као и готово свугде у јавном животу, ограничен је приступ онима који нису вакцинисани.

Тиме су постављени темељи за сузбијање заразе – очигледно с успехом.

Па ипак, многим стручњацима није до славља. Корона-вирус Sars-Cov-2 је током две пандемијске године често знао да приреди изненађења.

Познати немачки вирусолог Кристијан Дростен из берлинске болнице @Шарите" опрезни је оптимиста.

Oчекује да ће вирус ове године изгубити на снази и да ће се придружити оним узрочницима болести као што су оспице, грип или чак ХИВ, за који у међувремену постоји ефикасна терапија.

Али у Немачкој постоји један проблем са короном, којег у неким другим земљама западне Европе у том облику нема.

То је генерално нижа стопа вакцинисаних и мањи проценат имунизованих тако што су прележали корону – и то пре свега код старије генерације, посебно угрожене због могућег тежег тока болести.

Проблем су старији од 60 година

У поређењу с другим земљама западне Европе, у Немачкој још увек приличан број људи старијих од 60 година није потпуно вакцинисан.

То потврђују и подаци надлежног здравственог органа Европске уније, ЕЦДЦ, из којих се види да је у Немачкој 89,6 одсто старијих од 60 година потпуно вакцинисано (без бустер-дозе), док их је у Шпанији 98,4, а у Португалији чак 100 одсто.

То је очигледан успех власти и начина њихове комуникације у Португалији и Шпанији. Тамошње здравствене власти с се рецимо, директно обраћале људима преко писама у којима су их позивале на термин за вакцинисање.

То у Немачкој до данас не постоји, а број вакцинисаних релативно споро расте: за 2,3 одсто од средине јануара до средине фебруара, према статистици Института Роберт Кох. Очигледно је да се они који нису вакцинисани тешко могу убедити да то ураде.

Линије фронта између вакцинисаних и невакцинисаних у Немачкој су зацементиране.

"Поверење невакцинисаних је на толико ниском нивоу, и то већ дуже време, да сумњамо да би га било могуће повратити, чак и када вакцинација на крају и не би била обавезна", каже психолошкиња Корнелија Беч у интервјуу за лист Франкфуртер алгемајне цајтунг.

Њен тим и она од лета 2020. на сваких неколико седмица објављују тзв. "Козмо-студију", која даје слику расположења Немаца током пандемије короне.

Свака студија укључује и препоруке за деловање политичара.

У студији објављеној средином јануара, Беч, као и раније, позива на "бољу комуникацију" и понавља да "треба више радити на побијању лажних информација".

Два најважнија мотива људи да се не вакцинишу

Недавно је генерални секретар Светске здравствене организације (СЗО) скренуо пажњу на резултате студије која се бави мотивима невакцинисаних људи широм света.

Ту су дефинисана два важна фактора: "Један је вера, а други је страх", рекао је Тедрос Адханом Гебрејесус.

Несклоност некога да се вакцинише потхрањује се дезинформацијама на друштвеним мрежама.

"Уколико буде довољно вакцинисаних, могли бисмо ове године да окончамо акутну фазу пандемије", тврди Тедрос.

Да би се то постигло, мора постојати довољно вакцина и за најсиромашније на свету,  али, наглашава, и довољно људи који ће пристати да се вакцинишу.

У Немачкој многи мисле да ће се та "рупа" у вакцинисању затворити тако што ће вакцинација постати обавезна.

Пред Бундестагом су три нацрта закона који би то требало да регулишу. Странке владајуће коалиције, СПД, Зелени и Либерали сложили су се да тај корак не би требало да спроводити влада, као што се то радило у претходне две године, већ да би то требало да уследи на иницијативу парламента.

Очигледно је да се надлежни надају да би на такав начин фронтови између вакцинисаних и невакцинисаних могли да попусте .

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару