Читај ми!

Док нас вакцина не растави – Италијане поделила супер зелена пропусница

У Италији је на снази тзв. "супер зелена пропусница" коју могу да добију само вакцинисане особе и оне које су прележале ковид у последњих шест месеци. Невакцинисани, који имају "основну" зелену пропусницу која се добија негативним тестом, не могу практично ништа. Земља је већ дуже време подељена: једни сматрају да су мере скандалозне, док други критикују оне који не желе да се вакцинишу.

Некада је важило "док нас смрт не растави", а данас "док нас вакцина не растави".

У Италији су повећани захтеви за развод бракова. Схватили су, услед наметнутог суживота 24 сата дневно због "локдауна" и посла од куће, да не могу једно са другим.

Супружници су, наиме, и један против другог, пошто један жели да се вакцинише, а други не. Још уколико један од њих изгуби посао због пандемије, проблеми се нагомилавају и за час завршавају пред адвокатом.

Истраживања су показала да су мушкарци највећи противници вакцина.

Адвокати, попут Кармен Посилипо, изјавили су за медије да су се парови раније свађали због васпитања деце, одмора, заједничке куповине, а данас су то вакцине.

"Вирус нас је поделио и раздвојио због страха од заразе, због болести и смрти, а сада и ово..." , навео је један адвокат.

Сукоби због вакцинације деце

Велики број парова се свађа и да ли је потребно вакцинисати децу. Сукоби настају када један од родитеља није за то, што неретко доводи до развода.

Но, све се чешће малолетници обраћају центрима за социјални рад јер желе да се вакцинисанишу, док су родитељи против.

Млади наводе да је већина њихових вршњака вакцинисана и да их у школи гледају "попреко, задиркују и оптужују да су преносиоци вируса".

Траже да им буде омогућено да се вакцинишу, јер сматрају да имају право да одлучују о свом здрављу док им то закон не омогућава, с обзиром на то да оба родитеља морају да буду сагласна.

Неретко се дешава да уколико се један родитељ слаже а други не, случај заврши на суду.

Постоје ли пацијенти првог и другог реда

У последње време, у Италији се све чешће прича о болницима које не желе да примају особе без зелене пропуснице, односно особе које се нису вакцинисале или нису прележале ковид 19.

Један италијански лекар из Палерма изјавио је да би све особе које су против вакцина "требало да се ставе у концентрацони логор". Због таквог коментара, биће пријављен Удружењу лекара.

Многи онколошки и други пацијенти, с друге стране, не могу да буду примљени у болнице због операција јер су, према речима лекара, интензивне неге пуне пацијената који нису вакцинисани.

Италијанска емисија "Ле иене" је приказала случајеве особа болесних од тумора које нису на време оперисане због заузетих одељења за интензивну негу и којима се из тог разлога тумор проширио, а стање им се погоршало.

Како у старачке домове

Велики број људи месецима не могу да обиђу своје најмилије у старачким домовима јер нису вакцинисани, приказала је емисија "Фуори дал коро", медијске куће "Медијасет".

Очајне особе су се обратиле новинарима не би ли им помогли да реше такву ситуацију, испричавши да њихови рођаци живе у врло тешким условима изолације.

Једна особа из дома испричала је у телефонском разговору супрузи о третману запослених, те је навела да би волео да што пре умре јер се осећа понижено, "као животиња" и без могућности да је види.

То је само један случај где је особама које нису вакцинисане забрањена посета домовима, чак и уколико им је тест на ковид негативан.

"На крају се већина становника тог дома заразила ковидом јер су пуштали вакцинисане да уђу који су им очигледно пренели вирус. Да сам ушла, вероватно би мене оптужили за заразу", изјавила је госпођа која је тражила помоћ од новинара. 

Италијани се свађају на друштвеним мрежама, међусобно оптужују, а многи не смеју ни да изразе свој став из страха да би могли да буду искључени из друштва и да би можда изгубили посао.

Обавезна вакцинација за особе преко 50 година

И док свуда у свету попуштају мере, у Италији на снагу ступају нове.

Италијани који имају више од 50 година да би могли да дођу на радно место, мораће да покажу "супер зелену пропусницу": ако је немају неће моћи да обављају свој посао.

Уколико неко буде ухваћен "без зелене пропуснице", и он као и послодавац биће новчано кажњени.

То се односи и на стране држављане који раде у Италији, као и за волонтере. Ова мера важи до 15. јуна. 

Мере у Италији

Италија признаје Фајзерову, Модернину и вакцину АстраЗенека.

"Супер зелена пропусница" се тражи за већину активности, осим за одлазак у самопослуге, апотеке и болнице.

Пропусницу је потребно показати на уласку у ресторане и на отвореном, кафиће, позоришта, биоскопе и сва места предвиђена за културна дешавања, теретане, базене, старачке домове, музеје, као и за превоз.

Тражи се и за превоз авионом, бродом, аутобусом, метроом, трамвајем.

Карабињери и полиција често контролишу људе на уласку и изласку из градског превоза, тражећи им зелену пропусницу.

Исто важи и за окупљања: вашаре, сајмове и конгресе...

Обавезна је и у хотелима, за скијање, као и за одлазак на стадионе.

У градском превозу је обавезно ношење маски ФФП2, као и у позориштима и биоскопима у којима се маска не сме скинути у случају да неко пожели да попије воду или поједе кокице.

"Основна" зелена пропусница се тражи за одлазак у банку, пошту, али и за улазак у продавнице козметике, одеће, затим за места на којима се купују новине и цигарете (затворене трафике), као и за одлазак код фризера и козметичара. 

У Италији се од 11. фебруара укида обавезно ношење маски на отвореном, а поново се отварају и дискотеке. Попуштање мера очекује се од 31. марта.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару