Читај ми!

Новозеланђани протестују против обавезне вакцинације – полиција креће у разбијање демонстрација

Више од 120 особа ухапшено је током акције разбијања протеста против обавезне вакцинације за поједина занимања испред новозеландског парламента у Велингтону. Протести су инспирисани демонстрацијама камионџија против обавезне вакцинације у Канади. Полиција процењује да ће им за разбијање протеста бити потребно неколико дана.

Полиција је почела са растеривањем демонстраната који су три дана окупљени испред новозеландског парламента у Велингтону протестујући против вакцинације.

Након сукоба са полицијом, ухапшено је више од 120 демонстраната, преноси Гардијан

Ангажовано је додатних 150 полицајаца са целог Новог Зеланда, како би помогли у растеривању демонстраната који су блокирали саобраћај шаторима и паркираним аутомобилима.

Демонстранти, инспирисани протестима камионџија у Канади, предводили су конвој од неколико стотина возила ка парламенту у Велингтону у уторак. Поједини су провели ноћ у шаторима које су подигли на травњаку испред парламента.

Тензије су настале када је више од 100 полицајаца на сваких пола сата почело да се приближава демонстрантима, уклањајући шаторе на које су наишли.

Полиција је досад ухапсила више од 120 демонстраната, а користили су и бибер-спреј. Процењују да ће им за разбијање протеста бити потребно неколико дана. 

Протести у Велингтону почели су у уторак, а јуче су поједини демонстранти јајима гађали тинејџерку која је носила маску.

Већина Новозеланђана, наводи Гардијан, подржава вакцинацију. Око 94 одсто становника старијих од 12 година примило је обе дозе вакцине.

Демонстранти се противе обавезној вакцинацији запослених у здравству, просвети и полицији – занимањима за која се процењује да имају велики број контаката. Вакцинација је, током црвеног или наранџастог ковид упозорења, обавезна и за раднике у угоститељству, теретанама и за фризере, а тренутно је на снази црвено упозорење.

Нови Зеланд је од почетка пандемије био међу земљама које су имале најоштрије епидемијске мере. 

Од појаве омикрон соја код девет особа, крајем јануара, уведене су нове мере, па је број људи који може да се нађе у бару, ресторану или на догађајима попут венчања ограничен на 100 људи. У случају да немају ковид пропуснице које се издају на основу вакцинације, тај број се ограничава на 25.

понедељак, 01. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару