Читај ми!

Немци траже излаз из ковид ограничења

Одлука суседне Данске да укине сва ковид ограничења подстиче све више немачких политичара, експерата али и такозваних обичних грађана да размишљају када ће и Немачка изаћи из мора често и контрадикторних и нелогичних мера уведених зарад сузбијања ширења инфекције коронавирусом.

И док поједини политичари позивају на укидање мера, министар здравља и вирусолози се томе противе будући да број новозаражених из дана у дан драматично расте. Само јуче је регистровано безмало четврт милиона људи новоинфицираних, а такозвани инциденц, то јест на седмодневном нивоу број новозаражених на 100.000, догурао на рекордних 1.350.

Овако брзо ширење соја омикрон, пак, није довело до пораста смртности, хоспитализација и заузетости кревета у јединицима интензивне неге у немачким болницама.

Вакцинација првом дозом "закочена"

У Немачкој је стопа вакцинације против коронавируса се "закочила" на око 75 одсто, док је више од половине становништва добило трећу дозу. Међутим, немачка Стална комисија за вакцинацију у четвртак је препоручила да почне да се даје и четврта доза и то ризичним групама, најмање три месеца после добијања треће дозе.

Како је саопштено, препоручено је да ту такозвану другу бустер дозу добију старији од 70 година, штићеници и запослени у домовима за старе, људи са проблематичним имунитетом и медицинско особље које ради са ризичним групама.

Осим тога, Стална комисија за вакцинацију подржала је да се у Немачкој користи и "Новавакс" вакцина против коронавируса, која је заснована на умртвљеном вирусу. Будући да је та вакцина заснована на традиционалној технологији, за разлику од осталих вакцина коришћених у Немачкој, стручњаци се надају да би то могло на вакцинацију да убеди оне који су досад били према томе скептични због сумњичавости према векторским и вакцинама заснованих на мРНК технологији.

Дилема: Попустити мере или не

Немачки министар правде Марко Бушман верује да би следећег месеца требало релаксирати ковид-ограничења.

"Надам се да би заштитне мере могле да буду повучене у марту", рекао је за лист Рајнише пост тај функционер либерала, док епидемиолози из Института Роберт Кох истичу да је за тако нешто неопходно да средином фебруара крене број случајева поново да пада.

Тренутно је активно рекодних 2,6 милиона случајева ковида у Немачкој.

Према речима водећег немачког вирусолога Кристијана Дростена, не би требало поредити ситуацију у Немачкој са ситуацијом у Данској, која је уклонила све антикорона мере. Он истиче да је Данска постигла вишу стопу вакцинације, док се у Немачкој "ништа није променило по питању заистајања у вакцинацији". Дростен очекује да рестриктивне мере буду на снази до Ускрса, то јест средином априла.

"Имамо јасан доказ да се преношење вируса у Немачкој тренутно храни школским активностима. Ускршњи распуст ће то зауставити", рекао је Дорстен у подкасту регионалног јавног медијског сервиса НДР.

Међу јуче 250.000 новорегистрованих заражених особа, око 65.000 су деца млађа од 15 година.

Ове зиме, у Немачкој нису продужавани распусти због великог таласа короне, нити су комплетна школска одељења и групе у вртићима слате у карантин због појединачних појава заразе.

За потоње пронађено је решења да када се у неком школском одељењу или групи у вртићу неко зарази, сви остали наредних пет радних дана пре доласка у школу или вртић морају да ураде брзи антигенски тест на неком од бројних пунктова за бесплатно тестирање.

Контрадикторне и нелогичне мере

И док се на овај начин избегло затварање школа и мало ефикасна онлајн настава, родитељи и деца се суочавају са другим проблемима.

Једна из низа нелогичности је та што центри за тестирање раде најмање до 20 часова како би сви који иду у ресторане могли да се тестирају. Али, ујутру отварају у осам, а најчешће у девет часова, што је прекасно да деца буду тестирана тако да на време дођу у школу или вртић.

С друге стране, нелогичности се огледају и у томе колико се и где онима, који се прележали корону, то рачуна као заштита идентична вакцинацији. На савезном нивоу министар здравља инсистирао је да се овај период имунитета смањи са шест на три месеца, што је већина од 16 савезних покрајина прихватила, али неке нису.

Штавише, низу контрадикторности је допринео и Бундестаг, који је одлучио да за посланике период имунитета после прележаног ковида и даље траје шест месеци, па невакцинисани посланици, који су прележали ковид, могу наредних шест месеци без ограничења да присуствују седницама парламента.

С друге стране, ти исти невакцинисани посланици ће моћи само три месеца да оду у било који оближњи ресторан или бутик, будући да у добром делу Немачке важи правило да је улазак у угоститељске објекте и све продавнице, сем супермаркета и апотека, дозвољен искључиво вакцинисанима и онима који су прележали у последња три месеца.

Штавише, у појединим покрајинама, попут Хесена у којем је немачки финансијски центар Франкфурт, важи правило да у ресторане и кафиће могу да уђу само они који су прележали у последња три месеца или су вакцинисани са три дозе, или су вакцинисани са две дозе и имају тог дана урађени негативан тест.

У домовима за старе правила су још строжа, па је улазак омогућен само онима који су вакцинисани са три дозе и притом имају тог дана урађени негативан тест.

Та и слична строга правила, која ограничавају кретање не само вакцинисанима, већ и онима који нису примили трећу дозу, наилазе на све веће противљење, како појединих грађана, тако и привредника.

Чак су и највећи ланци немачких супермаркета, које ти прописи не погађају, подржали писани апел великих модних ланаца и осталих продавница да се укину ограничења уласка у ове објекте будући да доприносе драстичном паду продаје.

И опозициони демохришћани траже да се и пре краја фебруара ублаже антиковид мере у трговини, култури, спорту и активностима слободног времена.

Власт засад одолева тим захтевима и истиче да је дански приступ "сувише храбар корак" те да је за Немачку неопходно укидање мера "одговарајућим темпом". Истовремено, Бундестаг је кренуо да разматра закон о обавезној вакцинацији становништва против коронавируса.

понедељак, 01. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару