Читај ми!

Настављен протест против мера и вакцинације у Отави, не одустају ни власт ни камионџије

Други дан заредом у центру Отаве, главног града Канаде, чују се трубе и скандирање, пошто камионџије и други грађани који се противе обавезној вакцинацији против ковида 19 протестују у близини Парламент хила.

Центар Отаве блокиран је паркираним камионима и демонстрантима, а велики број полицајаца био је присутан и током ноћи.

Неки од демонстраната носе заставе Канаде, а други транспаренте на којима пише "Мисли својом главом" - слоган који се користи у антиваксерским круговима.

Демонстрације које су у суботу почеле као протест камионџија против обавезне вакцинације коју им власт намеће, прерасле су у шири протест против свих мера које влада предузима како би сузбила пандемију коронавируса.

Осим заглушујуће буке камионских сирена, протести су углавном мирни, па локална полиција није пријавила да је било насиља или да има повређених.

Организатори су у више наврата апеловали на демонстранте да буду мирни и избегавају агресивно понашање, претње и улазак на туђе поседе.

Ипак, поједини су скакали по гробници Незнаног војника и оскрнавили статуу Терија Фокса порукама против вакцинације и окренутом канадском заставом.

Полиција је саопштила да је истрага у вези са тим инцидентима у току, али да истражују и случајеве узнемиравања и ометања полицајаца и радника, укључујући и особље једног центра за прихват бескућника.

"Град мора да се врати у нормалу"

Градоначелник Отаве Џим Вотсон рекао је да расположење многих становника достиже тачку кључања.

"Људи се осећају као затвореници у сопственој кући. Зато се надам да ће полиција у једном тренутку доћи до закључка да је време за озбиљну дискусију о склањању демонстраната. Не могу да блокирају руте за хитне случајеве и аутобуске руте које омогућавају људима да дођу до центра града. Имате право да протестујете, али имали сте свој протест и молим вас идите даље. Наш град мора да се врати у нормалу", рекао је Вотсон за Си-Би-Си.

Министар саобраћаја Омар Алгабра је рекао да савезна влада упркос протестима остаје при правилу о обавезној вакцинацији за камионџије које возе прекограничне туре.

"Посао владе је да увек саслуша сва гледишта и да их узме у обзир. Драго ми је што је протест протекао мирно и надам се да ће се тако и наставити", рекао је Алгабра.

Канадски премијер Џастин Тридо је са породицом пребачен на тајну локацију, из безбедносних разлога и због сумње да би неки од демонстраната могли да оду до његове куће, са чиме се Тридо у прошлости већ суочио.

петак, 19. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару