Читај ми!

Опуштање или затварање – како се Европа и Кина боре против омикрона

Омикрон се шири муњевитом брзином, али изазива благи облик обољења. Како се са овим таласом короне боре Велика Британија, Француска, Шпанија, Данска и Кина?

Опуштање или затварање – како се Европа и Кина боре против омикрона Опуштање или затварање – како се Европа и Кина боре против омикрона

Француска: Свађа око школа

Седмодневна инциденција преко 2.800 и готово 370.000 новооболелих и то у року од 24 сата. Под утицајем ових бројки Сенат у Паризу је крајем седмице пооштрио правила за невакцинисане.

Они од сада више неће смети у угоститељске објекте или јавне установе, као ни у возове и авионе. До сада је то било могуће уз негативан тест.

Сенат је, међутим, одбио пооштравање казни у случају непоштовања правила. Ове строже мере ће бити на снази све док је број пацијената на интензивној нези у француским болницама већи од 10.000. Тренутно је таквих пацијената више од 24.000.

И школе остају отворене. Француска је ионако само на почетку пандемије кратко затварала образовне установе. Но, међу просвeтним радницима влада незадовољство. Прошлог четвртка (13.1.) су ступили у штрајк: кап која је прелила чашу је било мењање правила о тестирању три пута у последњих неколико седмица.

Данска: Попуштање мера и цепљење

За разлику од Париза, на улицама Копенхагена владају нормални услови. Ништа не указује на то да земља пролази кроз фазу екстремне инциденције од преко 2.500. Дневно се у Данској зарази више од 20.000 особа.

Упркос томе, зоолошки вртови, забавни паркови, биоскопи и позоришта и даље су отворени. Улаз је, међутим, дозвољен само онима који су вакцинисани или су преболели коронавирус, као и онима који покажу негативан тест.

Талас омикрона протиче много блаже од очекиваног, ситуација на интензивној нези, како каже министар здравства Магнус Хеунике, је под контролом. Тренутне бројке су велике, но последњих дана су у константном паду.

Данска опуштено пролази кроз талас омикрона пре свега због високе стопе вакцинисаних од 80 посто. Готово 55 посто је примило трећу дозу. За посебно угрожене групе становништва у припреми је и четврта доза.

Шпанија: Спорна "грипализација"

Шпанија већ неко време расправља о интервјуу премијера Педра Санчеза у којем је рекао како би на коронавирус, с обзиром на високу стопу вакцинисаних и благи ток омикрона, у међувремену требало све више гледати као на грип.

С обзиром на инциденцију од 1.400 и пуна одељења интензивне, лекари и научници су поручили да се коронавирус не може упоређивати с грипом. "Пандемија још није готова, а тренутно и не знамо у којем смеру се креће", рекао је Оскар Зуриага, потпредседник Шпанског епидемиолошког друштва.

Шпанија је подељено око мера. И док је у Мадриду, упркос инциденцији од преко 1.000 од мера на снази само ношење маске, у другим регионима је у јавни живот уведено правило 2Г, дакле приступ имају само вакцинисани или они који су преболели вирус.

Велика Британија

И у Великој Британији је друштво подељено око питања како се односити према коронавирусу. И овде је инциденција сa 1.500 висока, али је то случај и с вакцинацијом од 80 посто. Једни позивају на опуштање, други на опрез.

Водитељ британске кризне групе за коронавирус, Клајв Дикс, позива на "нову нормалност" с обзиром на то да је код омикрон варијанте смртност упоредива с оном код грипа.

Он тражи "циљану стратегију" само за угрожене групе. У Великој Британији је преко 90 одсто становништва вакцинисано, а преко 60 одсто је примило и трећу дозу.

Крајем седмице карантин је скраћен на пет дана како би се ублажили изостанци. Још пре само неколико дана је у болнице послато 200 војника - да замени особље које је на боловању због коронавируса. Број операција који је одгођен због пандемије порастао је на шест милиона.

Кина: Ниски бројеви, нулта толеранција

Насупрот многим европским земљама у Кини нема говора о попуштању мера. И то упркос чињеници да је тамо већ месецима инциденција равна нули.

Међутим, три метрополе су у потпуној изолацији: Сијиан са 13 милиона, Ањанг са 5,5 милиона и Јуџу са милион становника.

Строге мере су део строге нулте стратегије ковида. Већ код појаве првих случајева изолују се цели градови. Сви становници се тестирају и не смеју напуштати своје домове. Практикује се и присилно смештање у карантинске хотеле.

Апликација за праћење коронавируса је у Кини обавезна тако да је релативно једноставно праћење зараза и заражених. Они који стижу у Кину неким од преосталих летова присиљени су на дуготрајни карантин.

Службено се у Кини од почетка пандемије заразило око 100.000 особа. Француска и Шпанија тренутно бележе више заражених током једног дана.

Ако се изузму поједини градови у изолацији, свакодневни живот у Кини се више-мање нормализовао. Но, рачуна се с тим да ће се ригорозна политика нулте толеранције задржати најмање до почетка Зимских олимпијских игара у Пекингу средином марта.  

петак, 19. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару