Читај ми!

Америчке трупе у центру ковид драме на Окинави

На јапанском тропском острву Окинави у току је ковид драма, чији су главни актери припадници америчке војске.

Окинава, острво од око 1,3 милиона становника последњих дана бележи рекорде у броју заражених: у петак здравствене институције установиле су присуство вируса у узорцима које је дало 1.759 особа, што је највећи дневни број икада. Окинава је од почетка ове године тако укупно забележила 5.235 нових случајева.

На том острву, чијих се 15 посто површине налази под америчким војним базама, од почетка епидемије у фебруару 2020. године до данас је укупно откривено 55.897 заражених.

Оно што привлачи пажњу јавности у целој далекоисточној држави, међутим, је неславни рекорд који су остварили припадници америчких оружаних снага, који на Окинаву пристижу без обавезне провере пи-си-ар тестом и карантина, јер јапанске власти немају право да контролишу или ограниче њихово кретање између две земље.

Наиме, највећи локални лист Рјукју шинпо јавља да су америчке снаге на острву, које су у суботу имале 302 нова заражена припадника, када се израчуна однос позитивних у односу на укупну популацију америчког војног контигента, у првој недељи ове године кумулативно оствариле однос од 1.905,3 заражене особе на 100.000 људи, што је најлошији резултат на свету.

Иначе, према подацима америчког Маринског корпуса, на Окинави, на коју отпада само 0,6 процената територије Јапана али око 70 посто укупне површине америчких база у тој земљи, тренутно живи близу 80.000 држављана САД, од којих су 30.000 активни војници, док су остало цивили на служби у војсци и породице.

Јапанске власти почетком ове године затражиле су од америчке војске на Окинави да свом особљу привремено забрани излаз из база, а команда америчких трупа у Јапану, у светлу брзог ширења вируса међу својим војницима, издала је у петак наредбу да се маске морају носити и унутар касарни, без обзира на то да ли је неко вакцинисан или не.

Интересантно је да су у првој недељи 2022. у Јапану, по броју заражених на 100.000 становника, неславно друго и треће место заузеле префектуре Хирошима и Јамагући, у којима су такође стациониране америчке трупе, па је извесно да је страна војска, скупа са новогодишњим празницима, несумњиви кривац за изненадни раст броја заражених у земљи.

Он тренутно износи око 8.400 случајева дневно и највиши је у последња три месеца.

петак, 19. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару