Читај ми!

Нови сој коронавируса са 46 мутација регистрован у Француској

Виролози су од почетка упозоравали како ће вирус короне стално мутирати, а сад је и у Француској доказан случај новог соја. Мутирању вируса погодује када је у некој популацији мали број процепљених.

Нови сој короне Б.1.640.2 доказан почетком децембра код једне особе која је дошла из Камеруна и како је јављено из болнице у Марсељу тим сојем на подручју југа Француске заражено дванаест особа.

О овом соју се готово ништа не зна, осим да има 46 мутација - то је више од омикрона код кога постоје 37 промена генетског материјала изворног вируса.

Такође се може утврдити да је то "круна" већ познатих мутација Н501Y каква је утврђена у соју Алфа и мутације Е484К. За те промене је познато да се тако вирус снажније повезује с људским ћелијама, што значи и да се лакше и брже шири.

Али због малог броја случајева, не зна се баш ништа о најважнијем: колико је тај нови сој заразан и колико је опасан. Не зна се ни да ли је настао у Камеруну, али стручњаци сматрају како је то лако могуће већ и због чињенице да је тамо процепљено само негде око 2,4 одсто популације. То једноставно значи да вирус има "широко поље" где се може ширити, а тако и мутирати.

Омикрон се теже "пробија" до плућа

Нова сазнања су се стекла и анализом соја омикрона: да, већ постоје и смртни случајеви од овог соја, али стручњаци широм света су утврдили како тај сој вируса пре свега остане у горњим деловима дисајних путева: носу, грлу и душнику.

На универзитету Хонг Конга су утврдили како се омикрон додуше шири до 70 пута брже од Делте кад је реч о бронхијама, али и до десет пута слабије у самим плућима. То значи и да је ређе потребна интензивна болничка нега, али с обзиром на велики број новозаражених, то је ипак оптерећење за здравствени систем.

Виролози су још од почетка ове пандемије упозоравали како је могуће да буде на хиљаде сојева вируса и иако је уобичајено да су нови сојеви мање опасни од изворног, нигде не пише да то баш мора бити тако.

А онда је ту и могућност "укрштавања" с другим вирусима: у Израелу се једна 31-годишња трудница која није била цепљена заразила и вирусом короне и вирусом "обичног" грипа, јавља Тајмс оф Израел. Заражена трудница на срећу није теже оболела, али лекари су веома опрезни с прогнозама, шта би тај мешанац могао да значи за наше здравље.

Но барем кад је реч о сојевима короне, стручњаци тврде како су цепљени и оздрављени спремнији и за нове мутације: учинак цепива је нешто нижи, али створени заштитни механизми у нашем телу делују у 70 до 80 одсто случајева.

Нарочито кад је реч о такозваним Т-ћелијама - научна заједница тврди да оне "препознају" и омикрон готово подједнако добро као и изворни сој из Вухана .

петак, 19. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару