Читај ми!

Изјава недостојна председника или трезвено размишљање – шта је рекао Емануел Макрон

Доњи дом француског парламента суспендовао je синоћ дебату о закону по којем би грађани били обавезни да покажу доказ о вакцинацији уколико желе да уђу у ресторан или путују возом. До тога је дошло након што је председник Емануел Макрон рекао да жели да "излуди" пет милиона невакцинисаних Француза.

Народна скупштина ће после подне наставити расправу о новом закону којим би се укинула могућност да се на основу негативног теста на коронавирус уђе у ресторан или воз.

Најава доношења овог закона наишла је на жесток отпор антиваксера, али и крајње деснице и крајње левице.

Након Макронове изјаве да жели да "излуди невакцинисане", обустављена је напета расправа у парламенту, а већина посланика је после поноћи изгласала прекид седнице.

Посланици већине су били затечени а није их било довољно у парламенту да би спречили прекид расправе.

Валери Пекрес, кандидаткиња деснице на председничким изборима који ће се одржати у априлу, рекла је да није на Макрону да одлучује ко су добри а ко лоши Французи.

Осудила је "ужасан недостатак емпатије према онима који не могу да се вакцинишу" и рекла да Макрон "не подржава Французе када не мисле као он".

Шта је Макрон тачно рекао 

Емануел Макрон је јуче одговарао на примедбу једне читатељке Паризијена која је рекла да невакцинисани заузимају места на реанимацији, док су са друге стране оболели од рака који су вакцинисани, а операције им се одлажу и немају приступ одговарајућој нези.

Уследио је одговор председника:

"То што сте сада рекли је најбољи аргумент. У демократији, највећи непријатељи су лаж и глупост. Ми притискамо невакцинисане тако што им ограничавамо приступ друштвеним активностима што је више могуће. Штавише, скоро сви, 90 одсто људи се томе придружило. Мањи број се и даље томе противи.

Како тај број да додатно смањите? То можемо да учинимо тако што ћемо их, опростите што ћу тако рећи, додатно излудети. Ја не желим да изнервирам Французе. Борим се са администрацијом кад год их блокира. Али њих, невакцинисане, заиста желим да излудим. И наставићемо то да радимо, до краја. То је стратегија. Не желим да их стрпам у затвор, не желим да их силом вакцинишем. И дакле, морам да им кажем: Од првог јануара не можете да идете у ресторан, не можете да идете на кафу, не можете да иде у позориште, не можете да идете у биоскоп."

За разлику од опозиције која је, очекивано, критиковала ову изјаву и сматра је недостојном председника, провладини посланици стали су на страну Макрона говорећи да је реч о трезвеном размишљању и маниру који је користио и Жорж Помпиду. Подржао га је и министар здравља Оливије Веран који је рекао да милиони Француза још нису вакцинисани.

Ситуација са коронавирусом у Француској је све гора откако је омикрон сој ушао у земљу. Јуче је забележено чак 271.686 заражених за један дан.

петак, 19. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару