Читај ми!

Има ли празничне атмосфере у Аустрији, шта је потребно ако из Србије идете на скијање у ту земљу

Божић је и ове године у сенци ковида. Иако је епидемијска ситуација у Аустрији релативно добра, страхује се од новог соја омикрона. Празници се обележавају уз многа ограничења. Скијалишта раде, али је за коришћење неопходан такозвани 2Г доказ – или да сте вакцинисани или да сте прележали корону. Ако неко долази из Србије на скијање, довољан је 2Г+ доказ.

Ово је други Божић који се прославља у пандемијским условима, а од претходног се разликује само у детаљима, али природа му је иста – рестриктивна где год се погледа.

Епидемијска ситуација релативно је добра, влада затишје, инциденција је скинута са 1.500 на 170, али процене су такве да би у другој половини јануара могло доћи до наглог пораста заражених новим сојем омикроном и петог локдауна.

Тон комуникације са јавношћу се променио од када је прошле недеље формирана Централна државна координација Геко, која има два крила – једно медицинско и друго опереативно, војно.

Аустрија је до сада прошла кроз више фаза. У првој, од зиме до краја прошлог лета, све је водила Влада. Након тога су сви послови децентрализовани и суштени на федералне јединице, на општине. У септембру и октобру владала је фаза хаоса где се није знало како су надлежности подељене, да би сада са постављањем генерал мајора Штридингера на чело координације Геко борба против епидемије ушла у милитаризовану фазу, по угледу на Португију.

У приватном кругу је допуштено окупљање максимално 10 особа. То се и поклапа с обичајима, Божић се слави у приватном кругу, а с друге стране је немогуће контролисати да ли су сви за празничним столом вакцинисани или не.

За Нову годину постоје два обичаја у Аустрији – неки путују на скијање или на места где је топло и сија сунце, то се и ове године може, иако је логистички врло компликовано. Али најчешће се излази напоље, на такозване Силвестровске стазе које вијугају кроз град између штандова и музичких бина.

Тога ни и ове године нема. Те врсте прославе су отказане, забрањене.

Гастрономија се од понедељка па до новогодишње ноћи, укључујући и ту ноћ, затвара већ у 10 увече. Иначе би смели да раде до 23 сата. Из Гека се јавности врло кратко поручује – није време за прославе.

Скијалишта раде, за коришћење је неопходан такозвани 2Г доказ – или да сте вакцинисани или да сте прележали корону. Ограничена су путовања из Велике Британије, Данске, Холандије и Норвешке.

Ако неко долази из Србије на скијање, довољан је доказ 2Г+, мора имати и важећи пи-си-ар тест, а ако је вакцинисан три пута онда тест није неопходан.

На отвореном и затвореном је дозвољено окупљање до 25 особа. Локдаун за невакцинисане се укида само током празника.

Како каже генерал мајора Штридингера, Аустрија тренутно вози кроз пандемију по видљивости, као на путу по дубокој магли, кад више ниједан сензор не помаже, само осећај.  

петак, 19. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару