Читај ми!

Британски подаци о омикрону: Трачак наде пред Божић

Омикрон сој ковида 19 изазива блаже обољење од делта соја, закључак је прелиминарних истраживања британске Агенције за безбедност здравља. Председница ове агенције Џени Харис ипак истиче да је прерано да повуче своју претходну оцену да је омикрон сој "најопаснија претња са којим је Уједињено Краљевство суочено од почетка пандемије".

Најновији подаци о омикрон соју воде се као прелиминарни, јер агенција и даље нема довољно релевантних информација о најстаријој популацији да би извукла коначне закључке.

Британски национални завод за статистику процењује да је 19. децембра милион седам стотина хиљада грађана било заражено ковидом, што је за скоро четири стотине хиљада заражених више него само три дана раније.

У односу на укупан број становника, то значи да је сваки тридесет пети Британац тренутно заражен. У Лондону, где је број вакцинисаних најнижи, тај однос је 1:20.

У таквој епидемиолошкој ситуацији само 1.171 особа је хоспитализована.

"Остварена је деликатна равнотежа између изузетно заразног соја и, како се чини, нижег ризика од хоспитализације", истиче Џени Харис, председница британске Агенције за безбедност здравља.

Она наглашава да ови подаци представљају "трачак наде пред Божић", али да нису довољни да њена агенција закључи да је опасност највишег степена прошла.

Агенција за безбедност здравља процењује да је вероватноћа да заражени омикроном позове хитну помоћ за између 31 и 45 процената нижа него да то учини особа заражена делта сојем.

Шансе да се због заразе омикроном заврши у болници су мање за између 50 и 70 одсто.

Ипак, много тога још није јасно. Нема релевантних података о просечном трајању болничког лечења.

Докторка Харис ипак истиче да нема значајног пораста броја људи на интензивној нези или вентилаторима. Процењује да то може да буде последица чињенице да су омикроном заражени махом млади људи.

Председник британског Националног завода за статистику сер Иан Дајмонд сматра да постоје индиције да су грађани усвојили "безбедније понашање", али и да је прерано закључити да ће то довести до пада броја заражених.

Према подацима Завода за статистику, најмањи број оболелих бележи се на југозападу Енглеске.

Најумереније ширење епидемије је тренутно у Шкотској где су отказана и забрањена сва окупљања на отвореном, укључујући и традиционалну келтску прославу Нове године у Единбургу - Хогманај.

субота, 20. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару