Читај ми!

Које су нове мере којима се Немачка брани од омикрона

У Немачкој најкасније од 28. децембра важе строжа ограничења контакта. Клубови се затварају, велике новогодишње журке су табу. То су на виртуелном састанку одлучили савезна влада и владе покрајина.

Савезна влада и покрајинске владе су на виртуелном састанку 21. децембра одлучиле да предузму мере против предстојећег таласа омикрона. Притом су кључну улогу имали савети стручњака:

"У свом првом, једногласном мишљењу, 19 стручњака Стручног савета савезне владе је изјавило да се нова варијанта корона вируса омикрон много брже и лакше преноси са једне особе на другу. У другим земљама се показало да се број заражених удвостручује у року од два до три дана. То је стопа ширења без преседана.

Нова варијанта вируса такође подрива постојећу заштиту од инфекције. То значи да се инфицира знатно више људи за врло кратко време и укључујући и више реконвалесцената и вакцинисаних. То може довести до експлозивног ширења заразе. Немачка је тренутно у веома критичној фази пандемије", пише у резолуцији савезне Владе Немачке и влада покрајина.

"Научници Стручног савета истичу да, према првим резултатима студија, заштита вакцина против омикронске варијанте брзо опада, те оболевају симптоматски и имуни људи (реконвалесценти и вакцинисани). Различите студије показују да допунска вакцинација са тренутно доступним мРНА вакцинама (Модерна и Бионтек) пружа добру имунолошку заштиту. Опсежна кампања допунске вакцинације за старије од 18 година започела је средином новембра. Циљ од 30 милиона вакцинација до краја године ће бити остварен."

Интензивирати кампању вакцинације и припремити обавезну вакцинацију

"Ипак, због релативно велике рупе у вакцинацији у Немачкој, која постоји посебно код одраслих, због омикрона се може очекивати веома велико оптерећење здравственог система као и критичне инфраструктуре. Зато је хитно неопходно да се вакцинише још већи број грађана. Кампању вакцинације стога треба знатно интензивирати.

Темпо вакцинације треба и даље одржавати на високом нивоу и током Божића, у данима између Божића и Нове године и у новогодишњој ноћи.

Нови циљ: у јануару још 30 милиона вакцинација (допунска, прва и друга вакцинација). Уколико то већ није учињено, треба обезбедити и проширити једноставне понуде вакцинације за децу.

Савезна влада тежи квоти од најмање 80 одсто вакцинисаних у блиској будућности.

Појава омикрона повећава хитност увођења опште обавезне вакцинације у фебруару 2022. Покрајине траже од Бундестага и савезне владе да наставе са релевантним припремама и да у кратком року представе распоред", пише у одлуци немачких влада

Критична инфраструктура

Савезна влада и покрајинске владе хоће да осигурају да основни објекти наставе да функционишу чак и ако су многи запослени истовремено заражени омикроном или морају у карантин.

Примери критичне инфраструктуре су "болнице, полиција, ватрогасна бригада, спасилачке службе, телекомуникације, снабдевање струјом и водом и одговарајућа логистика."

Сви оператери критичне инфраструктуре су позвани да одмах прегледају и прилагоде планове за хитне случајеве и осигурају да могу у кратком року да се активирају. "Новоосновани кризни тим савезне државе ће то подржати", каже се у резолуцији.

Ограничења

Поново је неопходно значајно ограничити контакт са другим људима. До сада је то углавном погађало невакцинисане грађане – а сада, због омикрона, погађа и вакцинисане и опорављене особе.

Шта и даље важи

Приступ објектима и догађајима за културне и слободне активности (биоскопи, позоришта, ресторани, итд.) као и малопродаји (изузетак су продавнице за свакодневне потребе), широм земље је могућ само за вакцинисане и реконвалесцентне особе (2Г). Поред тога, може се додатно тражити и тест (2ГПлус).

Изузеци се односе на особе које не могу бити вакцинисане и за људе за које не постоји општа препорука за вакцинацију. Могући су и изузеци за децу и младе до 18 година.

Невакцинисаним особама је дозвољен рад на радним местима само уз свеж тест од тог дана. Невакцинисани такође само уз свеж тест могу да користе јавни превоз и међуградске возове.

Поштовање правила се строго контролише

Приватни састанци на којима је макар један невакцинисан или нереконвалесцент ограничени су на сопствено домаћинство и највише две особе из другог домаћинства. Деца до 14 година се не рачунају.

Нема ограничења за састанке на којима учествују само вакцинисани и реконвалесценти.

С обзиром на то да су се празници као предстојећи Божић, али и Ускрс, показали као време када се људи одговорно понашају, нема посебних правила, па се каже:

"Треба по сопственој савести ограничити број контаката на породичним прославама. Уколико се састанци са другима одвијају у дозвољеном оквиру, из предострожности се препоручује тестирање и за вакцинисане особе. То се нарочито односи на сусрете са старијим људима. Треба се придржавати се правила држања дистанце и поштовати уобичајене хигијенске мере, ношење маске и редовно проветравање. Требало би да се користи апликација за упозорење о корони."

Најкасније од 28. децембра широм Немачке важи:

Надрегионалне спортске културне и сличне велике манифестације попут фудбалских утакмица – одржаваће се без гледалаца.

Биће затворени "клубови и дискотеке (тзв. места за плесна задовољства) у затвореном простору", а плесни догађаји ће бити забрањени.

Дозвољена су окупљања са највише 10 људи – вакцинисаних или реконвалесцената. Деца до 14 година се не рачунају.

Састанци на којима је макар један невакцинисан или нереконвалесцент ограничени су на сопствено домаћинство и највише две особе из другог домаћинства.

Због тога су велике новогодишње журке табу: "Дочек Нове године са великим бројем људи у садашњој ситуацији није оправдан", наводи се.

Забрана окупљања у новогодишњој ноћи и 1. јануара је већ донесена, а забрањена је и продаја петарди и ватромета.

Ове мере су национални минимални стандарди, наводи се у резолуцији савезне владе немачке и покрајинских влада. Стога покрајине могу ићи даље од тога.

Наредни састанак савезне и покрајинских влада о пандемији короне у Немачкој биће 7. јануара, када би могла бити настављена дебата о поновном проглашењу епидемијске ситуације националног обима.

субота, 20. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару