Читај ми!

"Стелт" закључавање у Британији, узавреле страсти уочи Божића

У Лондону, где букти омикрон сој, неколико хиљада чланова организације "Промена заједно" протестовало је испред Даунинг стрита 10 због обавезних ковид пропусница и владиних најављених ограничења окупљања. Иако Британија није закључана на папиру, медији нове мере називају "стелт" закључавањем.

У Лондону је на неки начин Борис Џонсон покварио свима Божић новим мерама које су у медијима назване "стелт" закључавање земље.

Наиме, земља није закључана на папиру, али се препоручује рад од куће, поново су маске обавезне у свим затвореним просторима и јавном превозу. Најспорније је то што је први пут уведено обавезно двоструко вакцинисање медицинских радника.

За Британију је вакцинисање питање људских права које нема никакве везе с пандемијом. Зато су чланови лабаве, грађански организоване организације "Промена заједно" јуче протестовали.

Неколико хиљада њих суочило се са полицијом, која стандардно у тим ситуацијама поставља кордон. Било је кошкања. Они протестују не због самих мера које их мање занимају, већ због неких мера којима се крше људска права.

С њима се слаже и већина конзервативних посланика у Парламенту, али и део лабуриста који су, гласањем прошле недеље, одбацили те мере, које су једва прошле уз помоћ лабуристичке опозиције.

Ковид пасоши у Великој Британији су нека врста апликације, то није класичан пасош и када сте вакцинисани, помоћу те апликације врло лако добијате пропусницу коју вам заиста гледају од пре неколико дана на свим местима. Активисти за људска права то, такође, сматрају кршењем приватности и људских права.

И бустер у домену људских права 

Дописница РТС-а примећује да је веома интересантно то да је трећа, бустер доза, такође, домен људских права – грађани немају никакаву опцију осим "Фајзерове" вакцине.

"Ја сам лично покушала на све могуће начине да добијем неку другу вакцину. Ишла сам чак и преко свог лекара, исцрпла сам буквално веома компликоване административно-медицински низ, да бих на крају добила одговор, и ја и мој лекар опште праксе, од регулаторног тела да могу да не примим `Фајзерову` вакцину само ако сам на њу алергична, што је квака 22, јер ако нисте примили нешто, не знате да ли сте алергични", објашњава Ивана Милорадовић.

И то је једна од ствари која мучи активисте за људска права ових дана. За то време грађани се суочавају са све вишим ценама и лошом атмосфрером пред Божић, јер мере нису тако озбиљне као што су биле за време закључавања, али су свакако довољне да људе подсете да крај пандемије није близу. 

Омикрон се шири великом брзином, али за сада није примећен велики број озбиљно оболелих и забележен је само један смртни случај у Британији.  

субота, 20. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару