Читај ми!

У Италији обавезна вакцинација за запослене у образовању и за припаднике служби безбедности

Петнаести децембар је већ неколико седмица најављиван као датум када у Италији ступа на снагу обавезна вакцинација за одређене категорије запослених – за све запослене у образовању као и за органе реда. Вакцинација за здравствене раднике је већ неко време на снази. Ко не прихвати нова правила, ризикује врло високе казне и суспензију са посла. Вакцинација првом дозом је обавезна, а за оне коју су примили обе дозе, обавезна је и трећа.

Децембар је важан месец у Италији када је реч о мерама за сузбијање пандемије. Влада је продужила трајање ванредног стања све до марта 2022. године, иако је истекао лимит омогућен Уставом за продужетак таквог стања.

У Италију могу да уђу само вакцинисане особе, а чак и оне морају да имју негативан тест. За све који улазе у Италију предвиђен је и карантин од пет дана. Италијански стручњаци заједно са Владом препоручују и трудницама вакцинацију трећом дозом.

Ових дана почиње и вакцинација деце између пет и дванаест година, око чега су Италијани подељени. Од данас је обавезна вакцинација и за све запослене у службама за одржавање реда и мира попут полиције, финансијске полиције, карабињера, војске, и за све особе које раде у школству. Ко се, када су у питању органи реда, не вакцинише, биће суспендован са посла и остаће без плате, а мораће и да врати документ препознавања и припадности снагама реда као и оружје и лисице.

Казне и до 1.500 евра

Италијанска министарка за унутрашње послове Лучана Ламорђезе изјавила је да је вакцинација обавезна за обављање одређених послова и ко то не испуни биће суспендован.

Уколико нека особа дође на посао а није вакцинисана, биће кажњена и новчано од 600 до 1.500 евра. Такође ће бити кажњени и сви они чији је задатак да контролишу да ли запослени има зелену пропусницу.

Органи реда и радници у школству морају да се вакцинишу бустером или трећом дозом вакцине која је за њих обавезна.

Ко мора да се вакцинише да би наставио да ради?

Обавезна је вакцинација за све запослене у административном сектору здравства, за доценте и административно особље школа, за војску, полицију и особе које се баве јавном заштитом.

Ко није вакцинисан биће позван да то учини што пре, а контроле ће, како пише италијански дневни лист Стампа, кренути од следеће године јер је предвиђен тзв. период толеранције.

С друге стране, у Италији је већ обавезна суперзелена картица, која се добија после две дозе за одлазак у позоришта, биоскопе и све јавне догађаје укључујући и ресторане, а базична зелена пропусница која се добија тестирањем обавезна је на послу.

Све особе које су примиле две дозе вакцине, након истека девет месеци, колико траје зелена пропусница, мораће да се вакцинишу трећом дозом не би ли добили нову пропусницу. Многи Италијани, иако у овој земљи вакцинација није обавезна за све, сматрају да јесте "прикривено".

Вакцинација деце од пет до дванаест година

Данас је у многим италијанским регионима почела и вакцинација деце између пет и дванаест година.

Пријава за вакцинацију је почела још почетком недеље, али се до данас у региону Ломбардије пријавило свега пет одсто грађана.

Регион је заказао за сутра конференцију за родитеље који ће моћи да поставе стручњацима сва питања која их забрињавају и путем Вотсапа.

Грађани Италије су и даље неповерљиви према вакцинацији најмлађих, а места у којима ће се обављати вакцинација деце су сређена тако да се најмлађи осећају безбедно и неоптерећено –  особље у костиму Деда Мраза, поклони...

субота, 20. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару