Читај ми!

Нови сој коронавируса отпорнији и заразнији, научници страхују да је досад најгори

Велика Британија поново је ставила Јужну Африку на црвену листу због новог соја коронавируса који се појавио у тој земљи. Поједини стручњаци наводе да је нова варијанта Б.1.1.529 потенцијално опасна због великог броја мутација које би могле да помогну вирусу да заобиђе заштиту коју даје вакцина, али и да повећа способност ширења вируса. СЗО је због појаве новог соја за данас сазвала хитан састанак.

Научници су открили нову варијанту коронавируса Б 1.1.529 и тренутно раде на томе да схвате потенцијалне последице. Присуство новог соја потврђено је у Јужној Африци, Хонгконгу и Боцвани, преноси Гардијан.

Нови сој вируса има веома необичан спој мутација, које забрињавају стручњаке због тога што би могле да помогну вирусу да заобиђе имунитет организма и да олакшају пренос вируса, кажу научници.

Свака нова варијанта која је способна да заобиђе заштиту коју дају вакцине и која се шири брже од делта соја, који је тренутно доминантан, могла би да представља велику претњу и да продужи пандемију.

Рани лабораторијски налази указују на то да се варијанта убрзано ширила у провинцији Гаутенг и можда је већ присутна у других осам провинција Јужне Африке.

Јужноафричке институције су саопштиле да је јуче у тој земљи забележено 2.465 нових случајева заразе, готово двоструко више него претходног дана. Нису навели да је разлог томе нова варијанта вируса, али тамошњи научници претпостављају да је то разлог.

У Јужној Африци је потврђено око 100 случајева, а нова варијанта забележена је и у Боцвани и Хонгконгу - где је вирус пренео путник из Јужне Африке. Научници верују да је око 90 одсто случајева нове варијанте забележено у провинцији Гаутенг.

Поједини научници су нову варијанту описали као најгору од почетка пандемије. Наводе да има 32 мутације у спајк протеину, делу вируса који већина вакцина користи да подстакне одговор имуног система против ковида. То је отприлике дупло већи број повезан са делта сојем.

Мутације у спајк протеину шиљака могу утицати на способност вируса да инфицира ћелије и шири се, али и отежати имунолошким ћелијама да нападну патоген, наводи Гардијан.

Велика Британија поново је ставила Јужну Африку и још пет земаља Африке на црвену листу због појаве нове варијанте.

Британски министар здравља Саид Џавид изјавио је да прва индикација коју имају за ту варијанту јесте да може бити више преносива од делте и "вакцине које тренутно имамо могу бити мање ефикасне против ње".

Џавид је на Твитеру навео да је потребно још података, али да предузимају мере предострожности. 

Афричке државе на црвену листу ставио је и Израел, где је, како је пренео Џерузалем пост, забележен први случај нове варијанте коронавируса код особе која је дошла из Јужне Африке. 

субота, 20. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару