Читај ми!

Британија суспендујe летове из шест афричких земаља због нове варијанте коронавируса

Британски Гардијан пише да је шест земаља јужне Африке стављено на црвену листу за путовања, након што су научници “упалили аларм“ због новооткривене варијанте коронавируса под називом Б.1.1.529.

Гардијан наводи да су научници открили нову варијанту ковида-19 под називом Б.1.1.529 и раде на разумевању њених потенцијалних импликација. Око 50 потврђених случајева је идентификовано у Јужној Африци, Хонгконгу и Боцвани.

Како наводи лист, Б.1.1.529 има необичну констелацију мутација, које су забрињавајуће јер би могле да му помогну да избегне имуни одговор и учини га преносивијим.

Свака нова варијанта која је у стању да избегне вакцине или се шири брже од сада доминантне делта варијанте може представљати значајну претњу по излазак из пандемије, наводи Гардијан.

Рани знаци из лабораторија сугеришу да се варијанта брзо повећала у јужноафричкој провинцији Гаутенг и да је можда већ присутна у осталих осам провинција у земљи.

Ројтерс преноси да је Агенција за здравствену безбедност Велике Британије саопштила да та варијанта коронавируса има спајк протеин који је доста другачији од оног у основној варијанти коронавируса на коме су вакцине засноване.

Према писању Гардијана, та варијанта има 32 мутације у спајк протеину, делу вируса који већина вакцина користи да подстакне одговор имуног система против ковида. То је отприлике дупло већи број повезан са варијантом делта.

Мутације у спајк протеину шиљака могу утицати на способност вируса да инфицира ћелије и шири се, али и отежати имунолошким ћелијама да нападну патоген, наводи лист.

Британски министар здравља Саид Џавид изјавио је да прва индикација коју имају за ту варијанту је да може бити више преносива од делта варијанте и "вакцине које тренутно имамо могу бити мање ефикасне против ње".

"Да будемо јасни, у овом тренутку нисмо открили ниједну од ове нове варијанте у Великој Британији. Али смо били јасни да ћемо предузети мере да заштитимо напредак који смо постигли. Дакле, оно што ћемо радити је да ћемо од сутра у подне обуставити све летове из шест земаља јужне Африке и те земље ћемо додати на црвену листу путовања. Те земље су Јужна Африка, Намибија, Лесото, Есватини, Зимбабве и Боцвана. Захтеваћемо од свих који дођу из тих земаља од 4 сата ујутру у недељу да буду у карантину у хотелима.", рекао је Џавид.

Џавид је на Твитеру навео да је потребно још података, али да предузимају мере предострожности.

субота, 20. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару