Читај ми!

Пооштрене мере, полупразни кафићи – Саксонија показује како би могла да изгледа корона-зима

Због великог броја нових случајева, у немачкој покрајини Саксонији већ је почела корона-зима. Тамошњи становници већ морају да живе са строгим мерама ограничења.

То им је већ познато: најпре број нових слчајева короне страховито порасте, а онда следе нове мере ограничења. Па онда још почну да стижу и сви ти новинари из Берлина. А они су од свега тога уморни.

Становници Бауцена (Будишин) су у истој ситуацији као и многи крајем ове, друге године короне. А вирусу је свеједно, он и даље дивља.

Прошлог петка Немачка је забележила рекордни број нових случајева. Ове среде и тај број је премашен с готово 40.000 новооболелих. Онај ко дође у Саксонију може да види како би могао да изгледа четврти талас пандемије.

Саксонија пред новим локдауном

Саксонија тренутно има највећу инциденцију у Немачкој. У округу Бауцен седмодневна инциденција на 100.000 становника тренутно је 648 (стање 10. новембра). То је три пута више од немачког просека. Одељења за интензивну негу су толико оптерећена да се неке операције одлажу. Једна становница тог места каже да је оно што њена ћерка, лекарка, тамо доживљава – страшно.

Влада Саксоније зато уводи нове мере ограничења. Од почетка ове недеље ресторани и музеји смеју унутра да пусте само оне који су вакцинисани или су прележали ковид. То је такозвано "правило 2Г". Негативан тест више није довољан.

Међутим, не слажу се сви људи на улицама Бауцена с новим мерама. Већина сматра да су оне оправдане, с обзиром на број нових случајева, али неки кажу да је "правило 2Г" у ствари "увођење обавезе вакцинације заобилазним путем".

"За мене је то уцена одозго", каже једна млада жена. Она остаје при својој одлуци да се не вакцинише. "Ово је моје тело и ја о њему одлучујем."

Власница кафића: Не знам како даље

Рамона Херолд је забринута из сасвим другог разлога. Она већ 11 година држи кафић "Енџои" на Марктплацу. Локдаун је прошле године њеном послу нанео огромну штету, а сад поново почињу мере ограничења.

Данас пре подне већ су јој отказали планирано славље поводом крштења детета. Требало је да дође више од тродесет људи. Због "правила 2Г" део гостију, они који нису вакцинисани и нису прележали ковид, више не могу у ресторан. Рамона Хералд очекује да ће јој промент пасти за 50 одсто.

Политичари уништавају мале угоститеље, каже. "Годинама смо стварали фирму која је добро пословала, а они га униште за годину и по дана". Глас јој подрхтава. Ни сама не зна како ће ствари даље да теку.

Како повратити поверење?

Градоначелник Бауцена Александер Аренс (СПД) има утисак да се строжим мерама жели пре свега повећати притисак на невакцинисане.

У Саксонији је проценат вакцинисаних релативно низак: 57 одсто становника примило је другу дозу, што је око десет процената мање од немачког просека. А невакцинисани посебно често завршавају на одељењима интензивне неге. Према истраживању јавног сервиса МДР, у Саксонији, Тирингији и Саксонији-Анхалт две трећине особа на интензивниој нези је навакцинисано.

Градоначелник верује да само више вакцина може да оконча пандемију, али сумња да ће нове мере навести више људи да се вакцинишу. На зидовима његове канцеларије висе дела савремене уметности, али и његове фотографије из прошлости, када је радио као адвокат у Шангају и Берлину. И управо је као правник забринут бог даљих мера ограничења за невакцинисане.

"Код људи који су несигурни или код оних који такву одлуку доносе по својој савести, такав притисак је контрапродуктиван", сматра. Уместо тога морало би, каже, да се размисли како је могуће вратити поверење у државне институције, изгубљено током више година.

"Оваквим акцијама се Бауцену не чини услугу", оцењује Аренс.

Протести понедељком против "корона-тираније"

То да ће градоначелник морати да убеди још много људи, може се видети увече на тргу Корнмаркт. Као и сваког понедељка, ту се окупљају тзв. "Кверденкери" [Querdenker – они који мисле неконвенционално, прим. ур.]. Ове седмице окупило се око 500 људи, што је релативно мало с обзиром на број становника тог града.

Али, зато су веома гласни. Демонстранти, међу којима су и бројни родитељи с децом, иду кроз град са свећама у рукама и узвикују: "Свака инјекција је превише!" Себе виде као последњи отпор против политике коју је посланика Алтернативе за Немачку (АфД) у Бундестагу Карстен Хилсе у говору пред демонстрантима назвао "тиранијом".

"То је фашистичка мера! То је изолација читавих група становништва и хушкање народа", каже Хилсе.

Иако организатори тврде да желе да допринесу мирном дијалогу с онима који друкгачије мисле, нико од учесника не жели да разговара са нама. Сматрају нас "лажљивим медијима" и више пута током вечери вређају и критикују због тога што носимо маске. У Цвикауу је исте те вечери приликом сличне "шетње" нападнутаједна сниматељска екипа.

Одлазак у Саксонију показује да људи само желе да пандемија престане. Око тога се сви слажу. Али, око тога како се то може постићи сагласност не постоји. А корона-зима у Немачкој тек је почела .

субота, 20. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару