Читај ми!

Фајзерова ковид пилула смањује ризик од смрти за 89 одсто

Експериментална антивирусна пилула за лечење ковида 19, иза које стоји компанија Фајзер, смањује стопу хоспитализације и смртног исхода за скоро 90 одсто.

Студија ефикасности експерименталне антивирусне пилуле за ковид 19 прекинута је раније, јер се показало да тај лек за 89 одсто смањује опасност од хоспитализације или смрти одраслих особа које су у ризику од развоја тежег облика болести, саопштила је америчка фармацеутска компанија Фајзер.

Према овим резултатима, ефикасност Фајзерове пилуле надмашује резултате које је компанија Мерк прошлог месеца објавила о свом леку - молнупиравиру, за коју се показало да за 50 одсто смањује шансу за смртни исход и хоспитализацију пацијената са високим ризиком од озбиљнијих облика ове болести.

Студија је спроведена на 775 одраслих, а закључено је да су пацијенти који су узимали Фајзеров лек заједно са другим антивирусним леком имали 89-процентно смањење стопе хоспитализације или смрти након месец дана, у поређењу са пацијентима који су узимали лажну пилулу.

Мање од један одсто пацијената који су узимали лек морали су да буду хоспитализовани и нико није умро.

"Надали смо се да имамо нешто изванредно, али ретко можете видети одличне лекове са скоро 90 одсто ефикасности и 100-процентном заштитом од смртног исхода", каже др Микаел Долстен, главни научник Фајзера.

Учесници студије били су невакцинисани, са благим до умереним обликом ковида 19, и било је процењено да су у високом ризику од хоспитализације због здравствених проблема, попут гојазности, дијабетеса или срчаних обољења.

Лечење је почело у року од три до пет дана од првих симптома и трајало пет дана.

Након објављивања ових резултата, Фајзер је саопштио да ће тражити од америчке Управе за храну (ФДА) и лекове и међународних регулатора да што пре одобре ову пилулу.

Када се Фајзер пријави, одлуку о томе ФДА може да донесе у року од неколико недеља или месеци.

У овој компанији планирају да до краја године произведу више од 180.000 паковања и најмање 50 милиона паковања до краја 2022. године, од чега ће 21 милион бити произведен у првој половини следеће године.

Фајзеров лек делује тако што блокира ензим који је корона вирусу потребан да би се умножавао, док Мерков молнупиравир уноси грешку у генетски код вируса.

Мерк је до сада продао милионе доза тог лека, а Британија је већ најавила да је обезбедила и 250.000 доза Фајзерових пилула.

Потпуне податке о испитивању још није објавила ниједна од ове две компаније.  

 

субота, 20. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару