Читај ми!

Зашто то што умиру и вакцинисани против ковида не значи да су вакцине неефикасне

Бивши државни секретар САД Колин Пауел преминуо је у понедељак од компликација изазваних ковидом 19. Његова породица је објавила да је био потпуно вакцинисан. Имао је 84 године и имао је рак крви. Здравствени званичници брину да ће активисти против вакцине искористити Пауелову смрт како би пропагирали тврдњу да вакцине не делују.

Ако можете да умрете и након вакцинације против ковида 19, каква је сврха добити вакцину? Шта је одговор на то питање? Саговорница Си-Ен-Ена била је медицинскa аналитичарка др Леан Вен.

Када видимо да вакцинисани људи умиру од ковида, како објашњавате да се и даље треба вакцинисати?

Морамо почети са науком и оним што истраживање показује. Вакцине против ковида изузетно су ефикасне у спречавању болести, а посебно тешких. Најновији подаци америчких центара за контролу и превенцију болести показују да смањују вероватноћу да ће тест бити позитиван на ковид 19 за шест пута, а вероватноћу смрти за 11 пута.

То значи да, ако сте вакцинисани, имате шест пута мање шансе да добијете ковид него неко ко није вакцинисан. И имате 11 пута мање шансе да умрете од ковида у поређењу са невакцинисаном особом. То је заиста одлично.

Међутим, вакцине против ковида вас не штите 100 одсто. Ниједна вакцина не функционише тако, практично ниједан медицински третман није 100 одсто ефикасан. То не значи да вакцина не делује, или да не треба да је узимате.

Постоји ли већа вероватноћа да ће неки људи имати озбиљне последице од ковида, упркос вакцинацији?

Да, и на основу познатог, Пауел је био у тој категорији. Знамо да је већа вероватноћа да ће појединци који су старији и имају тешке болести умрети након инфекција.

У посебном ризику су људи са ослабљеним имунитетом. Рак крви ставио би Пауела у ову категорију и, поред његове старости, повећао би ниво ризика.

Још у августу, савезни здравствени званичници препоручили су да људи са умереном или тешком имунокомпресијом, који су примили Фајзерове или Модернине вакцине, приме и трећу дозу.

Упозорили су да чак и са додатном дозом, имунокомпромитоване особе треба да предузму додатне мере предострожности. То је зато што су то људи који су посебно подложни тешким исходима.

Раније сте рекли да вакцине најбоље делују када их сви приме, зар не?

Тачно. Замислите вакцину против ковида 19 као врло добру кабаницу. Врло добро функционише како би вас заштитила од кише, али ако сте у олуји, дође ураган, постоји много већа шанса да ћете се поквасити.

То не значи да вам је кабаница неисправна. То значи да сте упали у лоше околности, а кабаница вас можда неће увек заштитити.

Ако сте у близини великог броја вируса, то повећава шансе да се заразите. Проблем није у вакцини већ у томе што је око вас превише вируса.

Зато је кључ да се што више људи вакцинише. То смањује укупну стопу инфекције и на крају штити све. А ако се налазите у подручју са много вируса, ношење маске у затвореном је додатни ниво заштите.

И не заборавимо да се вакцинишемо како бисмо заштитили најугроженије међу нама, који су у највећем ризику од тешких исхода.

Студија у 13 држава током шест месеци показала је да су потпуно вакцинисани појединци чинили само 4 одсто свих хоспитализованих од ковида 19.

Невакцинисане особе имају 17 пута већу вероватноћу да буду хоспитализоване због коронавируса него потпуно вакцинисане одрасле особе, према тој студији. Већа је вероватноћа да ће у болницама завршити старији и они који имају више основних обољења.

Шта бисте још рекли онима који не верују да је вакцина ефикасна?

Да размисле о другим аспектима медицине. Рецимо да неко има срчану болест. Постоје лекови за лечење срчаних обољења, али нису 100 одсто ефикасни – ништа није 100 одсто ефикасно. То што неко заврши са погоршањем болести и у болници, не значи да лекове није вредно узимати.

Или, послужимо се примером превенције. Рецимо да неко ко се храни здраво и много вежба, ипак заврши са високим крвним притиском и дијабетесом. То не значи да дијета и вежбање нису добри. То само значи да можете предузети све потребне кораке да спречите болест, али понекад бисте, ипак, могли да је зарадите.

Студија моделирања, коју је подржао Национални институт за здравље, открила је да су вакцине против ковида 19 спречиле више од 139.000 смртних случајева у првих пет месеци колико су биле доступне. До 9. маја у Сједињеним Државама било је око 570.000 смртних случајева од ковида. Без вакцина могло би да се догоди 709.000 смртних случајева.

Закључак је да вакцине делују. Смањују вероватноћу да ћете се заразити, да ћете тешко оболети и умрети. Оне нису 100 одсто ефикасне, јер ништа није.

Могу ли вакцине спречити поновну појаву вируса ове зиме?

Да. Охрабрујуће је да број инфекција ковидом 19 од страшног делта таласа који је захватио земљу овог лета опада.

На крају, кључ за смањење свих ризика од ковида 19 и за окончање пандемије јесте да се сви вакцинишемо. То штити и нас и оне око нас.  

субота, 20. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару